≫ 

Vesna Dimić i Biljana Petković u Muzičkoj apoteci: Čas lepog duetskog pevanja (PLEJLISTA)

Ove prelepe Beogradanke i vršnjakinje vraćaju nas u doba kad su naši stari pevali punog srca

  • 1

U najezdi i poplavi zvezda iz rijaliti Srbije, izgubi se osećaj za lepo, pa i za lepo pevanje. Današnja lepota je obesčašćena gladnim očima voajera i hvalama prostaka. Ako će lepota da spase ovaj svet, kao što predvidi Dostojevski, reših da na vreme i prolepšam i podmladim Muzičku apoteku.

Zato pozvah u emisiju dva radio pevača, dve dive Radio Beograda i jedan autentičan duet - Vesnu Dimić i Biljanu Petković.

Jedno malo pojašnjenje: radio pevač nije svako ko peva na radiju, nego samo onaj ko kulturom svog pevanja zahteva odgovarajuću kulturu slušanja. Radijski pevač je, zapravo, državni pevač, muzički reprezent jedne države, koji prima državnu platu zato što svojim trajnim snimcima tumači i čuva muzičko blago jednog naroda. Vesna i Biljana nisu polagale audiciju pred ružičasto-grandioznim žirijem čiji članovi izigravaju budale da bi bili popularni. "Zvezde i zvezduce" su poplašile slavuje i dživdžane i donele nam neke nakinđurene paune. Paun ima pravo kad se s perjem diči, ali bi se postideo da zna kako kriči!

Ove prelepe Beogradanke i vršnjakinje vraćaju nas u doba kad su naši stari pevali punog srca a, ponekad, gladnog stomaka na mobama, komišanjima, prelima, igrankama, svadbama, slavama, u crkvenim portama... Tako su i nastale naše najlepše, najstarije i najpevanije pesme, koje mi zovemo izvorne, i to bez struje, bez mikrofona, bez pojačala, bez svirača.

Vesna i Biljana će u Muzičkoj apoteci zapevati astalski, bez ijednog instrumenta. Plašim se da bi mnogi svirači zasmetali njihovim pevanju. Čućete kako zvuče uz tamburaše RTV Novi Sad, kako na uvce pevaju Šumadiju, Vranje, gradske pesme i romanse, romske pesme.

Biljana i Vesna nas vraćaju onoj iskonskoj izvornosti i sabornosti.

U Muzičkoj apoteci je bilo mnogo popularnijih od Vesne i Biljane. Boljih od ove dve dame, nije bilo mnogo.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    8. septembar 2019 | 00:49

    Predivna muzika, izvrsni interpretatori. Milina ih je slusati i gledati. Pevanje bez greske, dikcija, pokreti sve to cini pravu pesmu. Koliko bismo izgubili,da se mlada dama, nije odlucila da nasledi svoju baku Divnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA