• 3

Smederevo u pesmi: Jesen u Smederevu, 132. put! (PLEJLISTA)

Zaoriće se ovog vikenda: "Oj, devojko, Smederevko, otvori mi Smederevo"

  • 3

"Smederevo, grade od starina, lepo te je gradila Jerina. Sve su tvoje kule od kamena sagrađene u stara vremena.Večno Dunav pored tebe šumi, srce moje milinama puni.Valovi te zapljuskuju stalno, otiš'o sam, bilo je to davno. Čeznem, venem i u duši krijem sve kroz suze što ih sada lijem. Kad se setim i srce mi peva, rodnog mesta, divnog Smedereva." Ovako je Jovica Petković, legendarni harmonikaš i kompozitor, opevao svoj rodni grad. Pesma postade narodnjačka himna Smedereva.

Prvi pomen o Smederevu nalazimo još u povelji vizantijskog cara Vasilija iz 11. veka. Sledeći pismeni pomen o Smederevu nalazi se u povelji kneza Lazara iz 1381. Naselje dobija na istorijskom značaju od kraja 14. veka sa povlačenjem srpske države na sever pred turskim naletima.

Izgradnjom tvrđave 1430. godine despot Đurađ Branković je od Smedereva stvorio srednjevekovnu prestonicu Srbije. Ne znam šta su pevali i koliko su pevali graditelji tvrđave, ali znam da je legendarnu i "prokletu" Jerinu opevao Savo Radusinović na stihove Bore Vasića: "Sedim tužan na starome zdanju gde se mladi vole od davnina, gde baš nađe mene nesrećnika da me mučiš ko' da si Jerina. Ti si kao prokleta Jerina, moja ljubav ne znači ti ništa, da rukama Smederevo gradiš, nosio bih kamen iz skališta!".

Smederevo, muzicka apoteka

Muzička apoteka/Foto: Wikipedia/Lošmi , Youtube/Melos Produkcija, Jugoton Music, devovanje

Ovaj drevni grad je vekovima i trgovački i poljoprivredni centar Srbije. Smederevo je naročito lepo u jesen, kad grožđe zarudi i voće pozlati. Ovde su svoje letnjikovce, plantaže i vinograde podizali i Karađorđevići i Obrenovići. Sajmovi i izložbe poljoprivrednih proizvoda iz 19. veka prerasli su u turističko-privredno-kulturnu svetkovinu pod nazivom "Smederevska jesen".

Početkom septembra u Smederevo se slije više gostiju i učesnika nego što ovaj grad ima žitelja. I ove godine (132. put!) tvrđava i gradske ulice će biti tesne da ugoste kulturno-umetnička društva iz cele Srbije, pevačke izvorne grupe, zvezde estrade, vašarske đakonije... Zaoriće se ovog vikenda: "Oj, devojko, Smederevko, otvori mi Smederevo".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

  • Ana

    lep grad

  • Smederevka

    Zivelo Smederevo. Pozdrav za sve goste koji budu dosli u prelep grad Smederevo na divni manifestaciju.

  • Boža zemunac

    Bravo Gorane.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima