≫ 

U susret Kupusijadi u Mrčajevcima (2): "Obrenovanje" (PLEJLISTA)

Na današnjoj plejlisti je deset Obrenovih pesama od tridesetak koliko je komponovao za Miroslava Ilića

  • 5
Miroslav Ilić koncert Foto: ATA images

U Mrčajevcima se uveliko potpaljuju vatre za 17. po redu Kupusijadu od petka do nedelje, od 13. do 15. septembra. Uz neizbežno takmičenje u spremanju svadbarskog kupusa, organizatori su pripremili i bogat kulturno-umetnički program.

U petak od 20 sati na bini ispred doma kulture u Mrčajevcima počinje tradicionalno "Obrenovanje", dvočasovni koncert najlepših pesama Obrena Pjevovića: "Ej da mi je", "Plastim suvu travu", "Sa Rudnika i Avale" (Cvele Radovanović), "Moravsko predvečerje", "Selo je moje cela Šumadija", "Selo moje zavičaju mio" (Raša Pavlović), "O Gino, Angelino", "Kad kroz selo prođem", "Kad u jesen lišće žuti" (Jovan Mihaljica), "Mrčajevci moje rodno selo", "Kad zapevam ovako malena", "Oj oblače nemoj na orače" (Dejana Đekić), "Daleko si sada", "Ovom te pesmom pozdravljam" (Mićo Kujundžić), "Devojka iz grada" (Nemanja Kujundžić), "Oj Moravo tija reko", (Miloš Delić), "Duga li je Jelica planina" (Miloš Pavlašević). Sve izvođače prati Veliki narodni orkestar RTS-a pod upravom maestra Ljubiše Pavkovića, uz podršku KUD-a "Radiša Poštić" iz Mrčajevaca i pevačke izvorne grupe "Stari pomeljari". "Obrenovanje" vodi i o Obrenu pripoveda Goran Milošević.

Tokom vikenda možete pogledati "Amaterski muzički maraton", nastup pevačkih izvornih grupa, kulturno-umetničkih društava, frulaša i ostalih instrumentalista. U subotu od 20 sati je solistički koncert Marinka Rokvića uz VNORTS-a pod upravom Vlade Panovića, a u nedelju od 20 sati je solistički koncert Ane Bekute.

Na plejlisti je deset Obrenovih pesama od tridesetak koliko je komponovao za Miroslava Ilića. Miroslav je ponikao u Obrenovom umetničkom krilu. Osvojio je Obrena još kao osnovac, kada je na školskoj priredbi zapevao onu Safetovu "Sarajčice hajdemo". Nekoliko godina je bio najmlađi član Obrenove putujuće družine "Raspevana Šumadija". Ponosno je nosio šiljkane i šajkaču i, sa prstom zadenutim za prsluče, pevao baš po Obrenovom ukusu - prodorno i visoko, dikcijski i intonativno savršeno. Žubor Morave je pretvarao u milopoj. Zato je i postao Obrenov pevač broj jedan, zato je od Obrena i dobio "Devojku iz grada" i "Moravsko predvečerje". Da je snimio samo te dve pesme, postao bi legenda. S druge strane, ni Obrenovi stihovi i rime ne bi toliko ušli u narod bez "slavujeve" interpretacije i Aleksandrićevih aranžmana i orkestracije. Mnogi će se pitati, što nema Miroslava na "Kupusijadi"? E, to već spada u rubriku "naša posla".

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    12. septembar 2019 | 08:47

    Lepa manifestacija ne go da li Miroslav Ilic priznao sina.

  • Qwer

    12. septembar 2019 | 22:48

    Treba biti realan, bio je dobar pevač, voleo ga je narod, ali ga je glas debelo izdao, počeo je da krklja, krešti, da izvidi neke fore koje ne dolikuju pevaču njegovog renomea. Zato mu je najbolje da se povuče u penziju kao i mnogi još. To je šmekerski uradio pravi gospodin Cune Gojković pokojni.

  • Илке

    12. septembar 2019 | 11:22

    И није за боље од купусијаде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA