≫ 

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović: Pola veka u braku i diskografiji (PLEJLISTA)

Pevali su i pre prvog susreta, Stojan u svom selu Busilovac kod Paraćina, a Slobodanka u kafanama ispod rodnog Kosmaja

  • 1

Stojan i Slobodanka Stevanović su oličenje autentičnog šumadijskog dueta. Ostavili su poluvekovni trag u narodnoj muzici, desetine slušanih pesama: "Sećanje na tebe meni snagu daje", "Rukavice bele", "Oj devojko mala", "Volesmo se jedno leto", "Danas je venčanje naše", "Napiši pismo vojniku svom", "Gde ja stadoh ti produži", "Hoću da te pamtim takvu", Posle svađe sve je lepše", "Maramica, marama", "Mala moja, moj nevene", "Dragančiću jarančiću", "Verenička maramica"...

Pevali su i pre prvog susreta, Stojan u svom selu Busilovac kod Paraćina, a Slobodanka u kafanama ispod rodnog Kosmaja.

Stojan je odneo pobedu na takmičenju za Prvi glas Pomoravlja i 1969. snimio prvu solo ploču "Siroče sam ja bez majke" sa legendarnom Radojkom Živković. Izrastao je u kompletnog muzičara, pevača i kompozitora.

Slobodanka je, "dugom kosom na valove" i "strelom oka svog", opčinila Stojana posle prvog susreta. Planula je velika ljubav, rođen je autentičan duet. Slobodanki su pripale donje, a Stojanu gornje lage. Njihovim lagama ni surovi D. S. Bosanac ne bi imao šta zameriti. Postali sa atrakcija najvećih svadbi i vašara. Mlada i mladoženja su hteli da budu lepi kao Stole i Sloba. 1975. snimaju prvu duetsku ploču, postaju udarni pevači legendarnog Radoja Mitrovića Barajevca. I veliki Buca Jovanović se oduševio njihovom prvom pesmom "Plave oči". Duetsko pevanje je dobilo novu, unikatnu boju. Radio stanice su dobile pesme od kojih će živeti u željama i čestitkama.

Stole i Sloba su opevali svoj život u stihu:

"Svađamo se, mirimo se, a najviše volimo se."

Prošle godine, na današnji dan, upokojila se Slobodanka. Tako je utihnuo još jedan šumadijski duet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA