≫ 

Jesen u narodnoj pesmi: Najopevanije godišnje doba (PLEJLISTA)

Jesen je posebno inspirativna za narodne pesnike i kompozitore

  • 0

Odmah posle Preobraženja i sunce se umili, voće oboji, životinje prenu iz letnje učmalosti, naš čovek se razdraga. Kako i ne bi u zemlji šljiva i grožđa, u Srbiji rakije i vina. 

U vojsku i rat se odlazilo i u drugim godišnjim dobima, ali se u jesen najviše pevalo i kad se najviše stradalo. Septembarci su tradicionalno najraspevaniji. "Jesenje su kiše počele da liju, dobio sam mlađan poziv za armiju" - peva Pera Grubić u legendarnoj vojničkoj pesmi.

"Septembarci" su donosili mnogo para narodnjačkim radio stanicama. Autorima je ostalo da jesenje motive pretoče u stihove i rime. Ispraćaji donose rastanke, a gde su rastanci tu su i suze koje liče na jesenje kiše.

"Plakala si sa jesenjom kišom dok si moje uzimala cveće, nisu znali šta ti duša krije, mislili su da plačeš od sreće" - piše Novica Trifunović u jednoj pesmi jesenjeg ciklusa.

Jesen u pesmama Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal,Jugoton Music

Naročito je Mija Krnjevac ovekovečio jesen u nekoliko antologijskih pesama: "Jesen prođe, ja se ne oženi", "Jesen stiže rana", "Stiže jesen, doba najmilije", "Prolazi jesen, na pragu je zima"... Ima ih još na hiljade sa jesenjim motivima.

Naravno, jesen se ušunja tako neprimetno i u neke sentiše, naročito u treću strofu. "Dolazi jesen života moga, davno je moje uvelo cveće" - peva Milanče i pomalo plače.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA