≫ 

78. rođendan Radeta Petrovića: Pevač koga su pobedili sopstveni hitovi (PLELISTA)

Radomir Rade Petrović je rođen na današnji dan, 26. septembra 1941. na Zvezdari

  • 2

Izuzetan pevač sa mnogo hitova, a gotovo anoniman - eto, to je Rade Petrović. Ostao je u senci svojih hitova: "Pastirica", "Kud se žuriš, hej živote", "Šumadijo, ko bi tebe ostavio", "Spavaj majko i ne čekaj sina", "Lepa ženo moj životni druže", "Dobro došo mili sine", Ja sam seljak veseljak", "Gde će kruška da padne nego ispod kruške"... Jednostavno, pobedile ga pesme.

Radomir Rade Petrović je rođen na današnji dan, 26. septembra 1941. na Zvezdari. Redak Beograđanin među teškim narodnjacima. Onako mali pa zdepast, rano je naučio da igra kolo i fudbal. Sa 16 godina postaje prvotimac Mladog Proletera, beogradskog zonaša. Zbog žustrine i oštrine u odbrani, saigrači ga prozvaše "Rende". Da je ovaj nadimak iskoristio i u estradnom svetu, tvrdim da bi postao mnogo veće ime. Ili makar da je dodao ono od milja, Radence. Ovako je ostao pevač najobičniieg imena i prezimena. Lako se pamti i još brže zaboravlja. Radeta Petrovića ima mali milion.

Uporedo sa fudbalom tekla je i Radetova pevačka karijera, kafane i svadbe, a od 1967. počinje da snima ploče. Postaje vodeći pevač lipovičkog stila kompozitora i harmonikaša Ilije Spasojevića. Već 1970. snima svoju ličnu kartuvi, večiti hit "Kud se žuriš, hej živote". Pesma je ušla u narod, 'ranila lebom mnoge narodnjake, a Rade ostao neprimetan kao i pre pesme.

1975. na Festivalu jugosovenske narodne muzike u Parizu snima pesmu "Pastirica". Prošla je potpuno nezapaženo, da bi tek 1987. nakon presnimavanja uz ansambl Tomice Miljića postala veliki hit. 1981. snima i svoju treću antologijsku "Šumadijo, ko bi tebe ostavio" i tako redom. Intenzivmo snima sa najvećim kompozitorima i harmonikašima: Ilijom Spasojevićem, Radetom Vučkovićem, Bucom Jovanovićem, Šabanom Šaulićem, Ljubom Kešeljom, Tomicom Miljićem, Mirkom Kodićem, Draganom Aleksandrićem, Mišom Mijatovićem, Zoranom Vlajićem...

Rade Petrović Rade Petrović Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Izuzetno druželjubiv u užem krugu prijatelja, jako nepristupačan široj javnosti. Za estradu nije imao ni "žvaku" ni "laktove". Za publiku često nije imao ni kurtoazni pozdrav. Rade otpeva svoje i ode.

Koliko vrede Radetove pesme, pokazale su i njegove kolege time što su ih presnimili. Javno je izjavio u mojoj radio emisiji da mu je Era skrnavio pesmu "Šumadijo ko bi tebe ostavio", Safet Isović razočarao modernom izvedbom pesme "Kud se žuriš, hej živote", a Tozovac počastvo što mu je presnimio "Spavaj majko i ne čekaj sina".

Svoju suprugu je teško prežalio. Posvetio joj je pesmu "Uspomeno moja". Pre nekoliko meseci izgubio je i sina.

Praćke sudbine stoički podnosi. Vlasnik je staračkog doma u Kotežu, gde i sebe priprema za starost.

U sedamdeset osmoj bolje peva od većine mlađih kolega. Život žuri, a Rade je stara čekalica. Izgleda da se sa godinama negde zabrojao.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. septembar 2019 | 10:27

    Legendo živ bio i srećan rođendan na mnogaja ljeta.

  • Zeljko

    26. septembar 2019 | 14:28

    Neka je sa srecom rodjendan I pevao nam jos 100 godina I vi iMilance

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA