• 7

Partizanski ciklus narodnih pesama: Tito i partizani u ritmu dvojke (PLEJLISTA)

Nekima će ove pesme zasmetati i pokvariti dan, mnogima će izmamiti uzdahe i suze

  • 7

O Titu i partizanima pevali su ratnici i saborci u jeku najkrvavijih borbi. O komunistima su, kao o crvenim đavolima, pevali i četnici. Partizanske pesme su pevane na omladinskim radnim akcijama, na poslednjim ispraćajima revolucionara, na školskim priredbama, na časovima muzičkog - godinama i decenijama.

Pesme partizanke sa istim žarom pevahu i sevdalije i Šumadinci.

Prve pesme na Radio Sarajevu behu pesme o partizanima i slobodi. "A slobodu koja zlatom sija, kovali su Tito i partija" - orilo se iz grla Meha Puzića.

O Kozari, Romaniji, Jajcu, punog srca i širom otvorenih usta zapevaše Zaim Imamović, Nada Mamula, Azemina Grbić.

Mnoge svadbe širom Juge otvarane su i zatvarane narodnjačkom himnom "Od Vardara pa do Triglava", autorskog tandema Danilo Živković - Milutin Popović Zahar.

Najveći pesnik partizanskog ciklusa svakako je Rade Jovanović iz Goražda, autor najlepših ljubavnih pesama u narodnoj muzici ("Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Negde u daljine", "Malenim sokakom", "Ne pitaj me stara majko").

Andrija Era Ojdanić

Andrija Era Ojdanić Printskrin: Youtube/Diskos Official

Kada je buknuo Drugi svetski rat, Radetu je bilo 13 godina. Svoj borbeni put u stroju lV bataljona Druge proleterske brigade ovekovečio je pesmom "Sečaš li se ratni druže" koju je pevački u narod zakucao Gvozden Radičević. Živo sećanje na saborce, ljude pune neizmernog heroizma, smele bombaše i jurišlije - Boška Buhu, Savu Sirogojna, Boška Matića, Petra Višnjića, Dragoljuba Vasića - Rade Jovanović je pretočio u pesme "Seja kose raspletala", "Pogledaj sine u brda ona", "Poleti orle sa Zelengore", "Izvij krila sokole", "Partizanko sejo najdraža", "Pričaj mi majko o ocu mome".

Od svih "partizanki" izdvajam pesmu "Sava Sirogojno" koju je otpevao i snimio Novica Negovanović uz aranžman, orkestar i vokalni kvintet Buce Jovanovića. Novica je u mojoj radio emisiji izjavio da mu je to jedna od najbolje otpevanih i odsviranih pesama.

Kada se Titu bližio fizički kraj, i ostali veliki autori i pevači narodne i zabavne muzike snimili su poneku u čast doživotnog predsednika. "Jedna slika njoj najdraža za sva blaga ne bi dala, njeno sunce, hrabri borac, slikao se kraj maršala" - zagrmeo je na Ilidži 1980. Era Ojdanić. I ljuti Krajišnik Drljača Boro odužio se Titu: "Srećemo se ratni druže pored kuće gde su ruže, tu slobode cveta cveće, uvenuti nikad neće!"

A tek zabavnjaci u čast Tita... Da pomenem samo Čolu i "Druže Tito mi ti se kunemo", pesmu na stihove Mire Alečković i melodiju hit-mejkera Đorđa Novkovića.

Nekima će ove pesme zasmetati i pokvariti dan. Mnogima će izmamiti uzdahe i suze, jer, "mi za suze nismo znali ni kad nam je do njih bilo".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raja

    Sretna vremena. Osmesi na svakoj slici. A sada natmurene face.

  • Meksa

    Kakva je to zabluda bila , ma sve do 1995 , HDZ početkom 1991 poziva svoje pristase da dodju i da se bore protiv Srpskog naroda u Hrvatskoj , a naši iz Beograda šalju ljude u Ameriku da ubiju Djujica. Tek smo se okrenuli dvoglavim orlu kad niko više nije hteo sa nama , najveće poniženje za mene je bilo kad sam u vojsci posle raspada SFRJ stajao mirno uz Hej Sloveni ! Sa ove distance stvarno je Kominterna u potpunosti izvršila svoj zadatak. Pevači ko pevači, muzičari,,sve za pare,, pevali bi i crnom đavolu.

  • A gde je

    Djole Balasevic i njegiva himna "Racunajte na nas "? Da li je se odrekao ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima