≫ 

Čaša vode sa izvora: 30. rođendan najveće manifestacije izvornog stvaralaštva (PLEJLISTA)

U nedelju 29. septembra sa početkom u 12 sati na gradskom stadionu u Jagodini, "Čaša vode sa izvora" obeležava 30 godina postojanja

  • 1

"Čaša vode sa izvora", najveća i najstarija manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji, obeležava 30 godina postojanja. Sve je počelo tako što je Slobodan Betulić Betula, ekskluzivac PGP-a, narodni umetnik i kralj šatora i kafana, sredinom 80-ih počeo da traži "Novu nadu za estradu". Organizovao je nekoliko koncerata dnevno po gradovima i zabitima širom Srbije, pružajući šansu neafirmisanim talentima koji nisu imali para za snimanje i reklamu. Okupljao je pevačke izvorne grupe, kulturno-umetnička društva, naivce svih vrsta, retke majstore i zanatlije, zdravičare, besednike, vredne domaćine, ukratko, talente i raritete, kreativno šarenilo Srbije. Betulina noga je zakoračila i tamo gde nijedna estradna nikad nije.

Čelnici PGPRTS-a (Rica, Graja, Nino) pre trideset godina predložiše Betuli da to narodno šarenilo premeste u veliki studio. Tako je nastala tv emisija "Čaša vode sa izvora", prva satelitska emisija RTS-a. Uz Veliki narodni orkestar pevane su najlepše izvorne pesme. Pevale su najveće legende narodne muzike i neafirmisani talenti, koji su prethodno polagali audiciju bez današnje rijalitizacije. Na "Čaši vode" su ponikli: Ceca Ražnatović, kad ni "cvetak" nije bila, Jelena Tomašević, kad je pevala "Lepe li su nano Gružanke devojke", Đani, kad je bio samo Radiša Trajković, Rada Manojlović, kad je bila ćerka Betulinog ispisnika, Dragi Domić, kad je bio sin očevog imena i prezimena...

Prvi voditelj "Čaše vode" bio je legendarni Sveta Vuković. Koncerti su priređivani i u Srbiji i u dijaspori. Ova svetkovina je obnovila mnoge zapuštene domove kulture i bolnice. Posle četiri godine prikazivanja na RTS-u, uštogljenim čelnicima nacionalne televizije zasmetao je Betulin talenat i oštar jezik. Emisija je skinuta sa naše najveće televizije i nastavila svoje bitisanje na čist entuzijazam Slobodana Betulića Betule. Desetak godina kasnije naše nacionalne televizije su preplavile raznorazne "šarenice", koje se razmnožavaju kao amebe. Sve ove godine "Čaša vode" egzistira bez pomoći velikih sponzora i Ministarstva kulture. Kroz "Čašu vode" je prodefilovalo više od 220000 učesnika!

U nedelju 29. septembra sa početkom u 12 sati na gradskom stadionu u Jagodini, "Čaša vode sa izvora" obeležava 30 godina postojanja. Nekoliko hiljada folkloraca napraviće najveće, najlepše i najzdravije kolo na svetu. Jer, kada te stegne ruka od hiljadu volti i kada svoje pokrete usklađuješ sa pokretima drugih, nema stresa i bolesti. Program će uveličati legende narodne muzike: Miroslav Silni Radovanović, Andrija Bajić, Bora Drljača, Era Ojdanić, Dragan Pantić Smederevac, Vesna Đoković, Raško Spasojević, Slobodan Betulić Betula i orkestar od 50 instrumentalista. Zapevaće i Dragan Marković Palma i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Organizatori i domaćini: Grad Jagodina i Gružanski srez, voditelj: Goran Milošević.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA