≫ 

Radiša Urošević: 50 godina u diskografiji (PLEJLISTA)

Radiša je godinama nezamenljiv na najvećim i najskupljim veseljima kao i na radio talasima

  • 5

Jedan od najboljih pevača narodne muzike rođen je 1. oktobra 1951. u Resniku kod Kragujevca. Pevao je lepo još na školskim priredbama od prvog razreda osnovne. Sa 12 godina je zapevao u kultnoj radio emisiji "Selo veselo". Boki Milošević i ostali velikani prorekli su mu još tada veliku karijeru. Majka Ljubica i otac Obrad nisu verovali u pevanje kao u društveno prestižno zanimanje, školuju Radišu za sigurniji posao, ali on uporno peva po lokalnim kafanama.

Sa 18 godina snima prvu ploču "Poletela ptica golubica" sa zemljacima, pesnikom Pantom Radivojevićem i kompozitorom Rajkom Markovićem. Od Radišinih mladalačkih pesmica izdvajam i "Kaži mi curo mala", "Šta čekaš krčmarice", "Beše lepo na početku". Pesme su ostale lokalnog značaja, bez ikakve reklame, mada prelepe, iskreno i naivno otpevane. Doduše, tada su svi narodnjaci uglavnom snimali dvojke, pa nije ni bilo lako pročuti se.

Inače, Panta Radivojević, po struci vozač valjka, Radišin komšija i autor njegovih prvih pesama, napisao je neke od najlepših narodnih pesama svih vremena: "Prolazi jesen, na pragu je zima", "Ljubav mi srce mori", "Sliku tvoju ljubim", "Ludujem za tobom", "Moj život je ruševina stara", "Otišla si, e pa neka"...

Prve ploče snima za zagrebački Jugoton sa pesmama u duhu izvorne šumadijske dvojke. Već na prvim snimcima pokazao je Radiša savršenu dikciju, sa ponekad prenaglašenim izgovorom svakog suglasnika. Dugo je čekao na pravi hit, iako je snimio dvadesetak singlica. Neke kolege su ga u šali zadirkivale: "To je onaj što peva o 'tici golubici".

Prelazi u Diskos i snima još nekoliko singlica, da bi od 1975. prešao u PGPRTB. Najzad je dočekao pravi hit pocetkom 80-ih pesmu Ljube Kešelja "Rado moja bela". Bile su to Radišine godine velikih hitova: "Ružo moja", "Ja i tata ko dva brata", "Mala moja moje slatko vino", "Tebi za ljubav", "Razbij još jednu čašu", "Tecite suze tecite", "Šumadinac od glave do pete", "Ja za tebe dišem", "Dunjo moja", "Plave kose još me nose", "Pastirska tuga"... sa najvećim kompozitorima Draganom Aleksandrićem, Mišom Mijatovićem, Borom Dugićem, Kemišom, Vukasom, Mišom Markovićem, Novicom Negovanovićem, Pericom Zdravkovićem, Bobanom Prodanovićem...

Radiša Urošević, Rada Đurić Radiša Urošević Foto: Telegraf

U jeku svoje najveće popularnosti bio je nezamenljiv levi bek estradne fudbalske reprezentacije. Na koncertu u Rusiji "stavio je u džep" i gradonačelnika Moskve!

U serijalu "Jedna pesma jedna želja" na RTS-u, angažovali su Radišu i kao voditelja, što mu baš i nije išlo. E, tada sam i ja rešio da propevam u svojim radio emisijama.

U potpunosti je posvećen tradicionalnim vrednostima i u životu, i u pesmi i u politici. Ponosan suprug, otac i deda.

Radiša je godinama nezamenljiv na najvećim i najskupljim veseljima kao i na radio talasima. Postao je istinska ikona Radio Beograda.

Ostvario je brojna učešća i osvojio najveće nagrade na najvećim festivalima: "Ilidža", "Hit parada", Mesam", "Vogošća", "Šumadijski sabor", Moravski biseri"... Za razliku od većine kolega koji na brzinu smandrljaju pesmu samo da bi bili viđeni, Radiša po godinu dana priprema pesme za festival. Zato mu toliko dugo i traju.

Podmlađuje se sa svojim unucima i peva sve bolje, nikad isto, a uvek dikcijski i intonativno besprekorno.

Maestro, neka ti je sa srećom i drugih pola veka u narodnoj muzici!

(Telegraf.rs/Goram Milošević)07

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA