≫ 

Mladen Petrović Kosmajac: Vlasnik najegzotičnijeg glasa među narodnjacima (PLEJLISTA)

Mlađa je znao svojim gegovima da napuni i najprazniju šatru

  • 1

Glas koji reže i ubija ravnodušnost, desetine pesama koje nose i setu i utehu, sinovi Rade i Stefan, prelepe duetske pesme sa suprugom Milenom - eto, to nam je ostavio Mladen Petrović Kosmajac. Rođen je pre 77 godina na Kosmaju u vihoru Drugog svetskog rata. Ostaje ratno siroče i od oca nasleđuje harmoniku. Posle oslobođenja, partizanska vlast mu odvodi dedu u zatvor jer je odbio da seje suncokret. Dok je deda bio u zatvoru, Mlađa je već naučio nekoliko pesama na harmonici. Sa 12 godina dinamit mu odnosi dva prsta na levoj ruci, ali ljubav prema harmonici je bila najjača. Sledi "školovanje" u kafani i naročito na vašarima.

Sredinom 70-ih postaje jedan od udarnih pevača Radoja Mitrovića Barajevca. Kasnije snima prelepe pesme i sa Draganom Aleksandrićem, Mirkom Kodićem, Tomicom Miljićem, Mijom Krnjevcem, Mikijem Mitrovićem... Pravio je razliku svojim glasom koji zvuči, otprilike, kao kad zatvorite čoveka u kacu od 300 kilograma. Kad ga čujete kako priča, pomislite da se radi o promukloj osobi koja ni u snu ne može da peva. A Mlađa izvlači i najviše tonove, peva čak i ženske glasove. Tvrdim da je Mlađa Kosmajac vlasnik najegzotičnijeg glasa u narodnoj muzici! Sličan mu beše jedino pokojni Žika Marinković Šumac.

Mladen Petrović Kosmajac Mladen Petrović Kosmajac Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Sećam se, pre 30 godina na Šabačkom vašaru, Mlađa je znao svojim gegovima da napuni i najprazniju šatru. Obično bi naterao instrumentaliste da mlate instrumentima levo-desno i pevaju "zumba-zumba" na foršpilu. Onda bi Kosmajac zapevao staru švalersku pesmu "Sinoć pade gusta tama i u tamu jedna dama", i, šatra bi ubrzo bila krcata.

Dugo je bio u braku sa sjajnom pevačicom Milenom Petrović, sa kojom ima sina Radeta Kosmajca, veoma svestranog muzičara.

Sa drugom suprugom Gocom ima sina Stefana Petrovića, dvojkaša, zvezdu Granda. Dok nam Kosmajac ne dođe uživo u emisiju, poslušajte desetak ovih malo skupljih.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA