≫ 

Muzička apoteka: Boro Drljača - Emocije i jadi "Starog vuka" (PLEJLISTA)

Pevaj Boro, da ja ne bi' mor'o! Tako sam ga 30 godina najavljivao na radiju, tako ga najavljujem i u video izdanju Muzičke apoteke portala Telegraf.rs

  • 4

Boro je ratno siroče. Majku ni zapamtio nije. Dojile ga mnoge žene u vihoru rata, što mu je, valjda, i dalo vučju snagu. Odrastajući sa svojim Grmečlijama kad se mnogo plakalo, Boro je rešio da pesmom uteši i sebe i druge. I Ivo Andrić je primetio da je pesma najlepši način zaborava. Kad je Boro jednom propevao, rešio je da peva i kad mu se ne peva.

U diskografiji je od 1967. Snimio je oko 500 pesama na 70-ak izdanja. Sa ponosom ističe da je bio otkriće Mije Krnjevca, koji mu je pre pola veka iskomponovao prvi veliki hit "Za ljubav tvoju mladost sam dao". Seća se Boro i Branka Ćopića, Duška Radovića, Svete Vukovića - svojih prvih recenzenata.

Bilo je to doba kad nije svako mogao da snimi ploču, a Boro je imao šta da snimi. Rano je počeo da piše poeziju, kasnije i da komponuje. Jednu od svojih prvih pesama posvetio je majci: "Ti si radost moja koju mrak prekriva, ja bih srećan bio da si, majko, živa."

Početkom 70-ih izbija u sam estradni vrh pevajući i snimajući pesme u duhu izvorne narodne muzike. Teško je naći uspešnog autora sa kojim Boro nije sarađivao. Čućete u emisiji kako Boro peva jednu sevdalinku uz tamburaše Janike Balaža i kako zvuči uz trubače Radovana Babića.

Od početka karijere neguje krajiške pesme. U Muzičkoj apoteci upoznaćete i Boru kao srcelomca, pesnika, emotivca. Otpevaće poneku i na mađarskom, engleskom, romskom. Tek toliko da ne pomislite da u zadnje vreme peva samo "Starog vuka". Doduše, pre dvadesetak godina mnogi su mislili da ne zna ništa drugo da peva sem "Plači, mala, plači, ost'o sam na Rači".

Bora Drljača, Boro Drljača Printskrin: Youtube/TV Duga Plus Melodija Records

Pitao sam Boru kako reaguje na narastajući Erin hit. Naime, izrazio sam bojazan da "Mali pauk" ne pobedi "Starog vuka". Saznaćete i kada Boro planira solistički koncert i kojim povodom.

Boro je narodski čovek i izuzetan profesionalac. U emisiju je došao prehlađen, posle udesa, pravo sa kanala iz majstorske radionice.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA