≫ 

Dragan Kojić Keba: Jedno srce muzikalno (PLEJLISTA)

Propevao je još u osnovnoj školi, a prvi javni nastup imao na takmičenju podrinjskih sela

  • 1
Dragan Kojic Keba, koncert Dragan Kojić Keba Foto: A. Nalbantjan

"Moj jarane, ah moj pobro, delili smo zlo i dobro.

Sada sve zbog jedne žene zaboravljaš druže mene.

Jeste lepa, ali žena jedna, dva jarana nikad nije vredna."

Ovako je Dragan Kojić Keba zapevao na svojoj prvoj ploči pre 43 godine. Keba se i dan-danas ponosi što je rođen, sedam kilometara od kuće Vuka Karadžića, u Klupcima kod Loznice.

Propevao je još u osnovnoj školi, a prvi javni nastup imao na takmičenju podrinjskih sela. U KUD-u "Vuk Karadžić" u Loznici maksimalno razvija svoj talenat: peva solo, u horu, glumi, svira. Priznaje, nikad nije naučio da igra kolo. Istovremeno je pevao i svirao po obližnjim kafanama. Svirao je bubnjeve, harmoniku i, najviše, gitaru. Brzo je proširivao repertoar i 70-ih godina postao veoma tražen lokalni pevač. Tako se bez medija pročulo za Kebu.

U Podrinju kažu da čovek bez nadimka i nije neki čovek. Često je nadimak i važniji od imena, zapravo, drugo ime, ono mentalno-karakterno. Keba (u Loznici se izgovara sa kratkosilaznim akcentom) je, još kao dete, dobio nadimak od dede Branka, s obzirom da je bio britak i oštar kao sablja.

Kafanske, svadbarske i vašarske fazone učio je od legendi iz svog kraja: od Mike Pelenice je upijao urbani šmek, od Bore Pavlovića Tolje savladao dvojkaški, od Žike Rakića onaj vašarski, od Žiće Kojića zabavljački, od Braće Petrović ciganski... Prvo je naučio kako se puni šatra i uzima bakšiš, pa tek onda kako se prilazi devojci i kako se pije rakija stara 25 godina. Zahvaljujući ovim lokalnim, Keba je porastao do internacionalne legende.

Dragan Kojić Keba Dragan Kojić Keba Printskrin: Youtube/Diskos Official

Prvu ploču snima za "Beograddisk" 1976. sa vodećom pesmom "Dva jarana" Bore Pavlovića Tolje. Tek desetak godina kasnije pesmom Cvetina Todorovića "Postao sam drug samoće", dobija prvi veliki hit i postaje jugoslovenska zvezda. Ušunjao se sa ovom pesmom i na čuveni Šabački vašar. I najpraznija šatra brzo se punila čim krene ono "Jedno srce zaljubljeno noćas tužnu pesmu piše". Usledilo je i učešće na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca, da bi svoju zvezdu overio evergrinima Zorana Starčevića: "Plavo oko plakalo je", "Bre gidi džanum", "Nemam drage, nemam druga", "Srce piše suzama", "Zar za mene sreće nema", "U snu ljubim mesna usta"...

Keba je stilski jedan od najraznovrsnijih pevača. Davno je prevazišao dvojke i uživa u eksperimentima. Pravi je coverman! Obrađuje romske, bugarske, vlaške, rumunske, makedonske, svetske teme.

Keba nerado govori o svojim godinama. Možda je Dućić i u pravu kad veli - da nije brojeva, ne bi ni znali koliko nam je godina. Samo Keba zna koliko mu je!

Kebo, koliko god imao, srećan ti rođendan, uz ove malo skuplje dvojčice. Tek toliko da ih ne zaboravimo.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA