≫ 

Savo Radusinović: 12 godina od smrti srcelomca koji je milovao pesmu (PLEJLISTA)

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save, niko tako nije milovao pesmu

  • 6

Tužan datum za sve ljubitelje narodnjačkih sentiša. Na današnji dan, pre 12 godina, otišao je pevač koji je milovao pesmu, neponovljivi Savo Radusinović.

Rano je propevao i naučio da svira harmoniku. Iz rodne Podgorice dolazi u Beograd kod kompozitora Ace Stepića, koji mu već na prvoj ploči 1978. daruje ličnu kartu i večiti hit "Šesnaest ti leta beše" na stihove Branislava Cvetinovića Lakija. Tako je svojim prvencem ušao u narod u žestokoj konkurenciji. Narodna muzika je dobila još jednog autentičnog srcelomca.

Pričao mi je pokojni Tomica Miljić, koji je svirao na tri Savine ploče, da mu je iz šale rekao pre ulaska u studio: "Mogao si i note da raspišeš". Savo je na iznenađenje prisutnih muzičara za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pesmu "Nesrećna ženo, ljubavi moja". Ispostavilo se da je pohađao i muzičku školu. Kasnije će se potvrditi i kao kompozitor i poeta.

Sam je sebi komponovao: "Jedno pismo, jedna suza", "Ti si žena koju ludo volim" (napisao i melodiju i reči), "Kako si mogla", "Kome li se sreća smeje", "Što te volim kad nisi kraj mene", "Beograde, ti mi dušu smiri", "Svako živi sad životom svojim", "Život se sa mnom poigrao, sine", "Brzo prođe naša sreća", "Živim život neizmenjen", "Mila majko, umorna i stara", "Zbog čega piješ, neznani druže", "Sad nemaš vremena za mene", "Zaboravi šta je bilo", "Zašto, draga, tvoje srce luta"...

I Zoranu Kaleziću je iskomponovao prelepu pesmu "Ja svoj život još po starom živim". Najviše je sarađivao sa kompozitorom Docom Ivankovićem i vrhunskim tekstopiscima, tražeći da stihovi budu životne priče u kojima će se ljudi prepoznavati.

Savo Radusinović

Savo Radusinović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Diskografija Save Radusinovića je jednostavna: 3 singla, 5 LP-ija, 2 CD-a i nekoliko festivalskih ostvarenja. Na tako malo ploča, mnogo lepih i dugotrajnih pesama. Po tome je najpribližniji Milančetu Radosavljeviću, koji mu je i bio uzor na početku karijere.

Od 1982. godine i abuma "Jedno pismo, jedna suza", snimio je pet izdanja sa orkestrom i aranžmanima Miroljuba Aranđelovića Kemiša. Ovaj virtuoz na harmonici je prve svirke i aranžmane na pločama ostvario sa Savom. Kemiš je imao i modernijih i komercijalnijih izdanja, ali nigde ne zvuči tako narodnjački kao u Savinim pesmama.

Savo Radusinović

Savo Radusinović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save, niko tako nije milovao pesmu. Savo je tepao i blago otezao samoglasnike. Ne bi prošao audiciju kod Carevca, ne bi od Save bilo radio pevača. Zato ga i nije bilo na Radio Beogradu, nije imao reklamu. Retko je bivao i na televiziji i u vrhu popularnosti. Ušao je u narod sa lokalnih radija i postao jedan od najomiljenijih narodnih pevača.

Nikad neću zaboraviti Savine kafanske nastupe, naročito u "Adutu" u Boleču. Voleo je ljude, plenio manirima, znao da prenese emociju. I u najzadimljenijoj kafani i pred najpijanijim gostima ostao je gospodin. Gospodski je nosio i najtežu bolest, osmehom je krio tugu. Poživeo je samo 53 godine.

Pamtim njegovu uzrečicu: "Misli svako da je meni lako." Izgleda da najlepše peva onaj kome je najteže.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    29. oktobar 2019 | 07:48

    Hvala ti Savo Tvoje pesme ostaju zauvek

  • Merak

    29. oktobar 2019 | 09:22

    Legenda

  • M.K.

    29. oktobar 2019 | 13:15

    💫🎵🎶🎵....Nemoj nikad skitnicu da ljubis ... jer on nema ni staze ni puta .....👌💞💞 legenda pevac slava mu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA