• 1

Muzička apoteka: A sad malo egzotike - Mladen Petrović Kosmajac (PLEJLISTA)

Mladen Petrović Kosmajac je samo jedan u nizu narodnjaka koji je svom imenu i prezimenu dodao i zavičajno umetničko ime

  • 1

Šumac, Medoševac, Piromanac, Šarbanac, Mirijevac, Leštanac, Žarkovac, Smederevac, Valjevac... i naravno Kosmajac.

Mladen Petrović Kosmajac je samo jedan u nizu narodnjaka koji je svom imenu i prezimenu dodao i zavičajno umetničko ime. Svi Mlađini su Kosmajci otkad zna za sebe i svoje pretke. Rođen je u Nemenikućama, gde i danas živi sa suprugom Gocom i sinom Stefanom, zvezdom Granda.

Kosmajac je u video izdanju Muzičke apoteke ispričao istinu jednog burnog života: rođenje u vihoru rata, ostanak bez oca, ostanak bez prstiju leve ruke, nasleđivanje očeve harmonike, "školovanje" u kafani i na vašaru, snimanje ploča sa najvećim majstorima...

Prve dve ploče iz '74. i '75. sa Žikom Milosavljevićem i Draganom Aleksandrićem prolaze mu nezapaženo. Mlađa je eksplodirao sa svojim režućim i prodornim glasom na sledeće četiri singlice sa Radojem Mitrovićem Barajevcem. Radio stanice su dobile retko egzotičan glas (kao iz zatvorene kace od 300 kila), najsličniji Žiki Marinkoviću Šumcu, koji hvata sve visine i peva ženske tonalitete. Uvek promukao kad priča, uvek veseo kad peva. Kafedžije, šatordžije i domaćini dobiše šoumena kome se veruje i koji puni njihova veselja. Mlađa će ispričati kako je za kratko vreme punio i najprazniju šatru i brojne bisere sa svojih nastupa.

Mladen Petrović Kosmajac

Mladen Petrović Kosmajac Printskrin: Youtube/Diskos Official

Posle saradnje sa Barajevcem počeo je i da komponuje i snima duetske pesme sa prvom suprugom Milenom Petrović. Iz braka sa Milenom ima sina Radeta Kosmajca, vrhunskog muzičara, zaštitno lice mnogih klubova, diskoteka i folkoteka.

Mlađa je snimao malo, ali, sa najvećim majstorima: Barajevcem, Krnjevcem, Tomicom Miljićem, Draganom Aleksandrićem, Mirkom Kodićem, Mikijem Mitrovićem. Na deset malih ploča i dva lp-ija snimio je mnogo lepih pesama: "Neću boli što ti drugi dade", "Kad ljubim osećam se mlađim", "U očima suza nema", "Majko vraćam se kući", "Evo mene pored lepe žene", "Hej živote ti ne žuri tako", "Šumadinko moja mila diko", "Ti me prosiš dragi", "Moj se dragi sviđa mojoj nani", "Ne tuguj druže stari", "Nijedna mi nije okrenula leđa", "Ja sam momak sa planine", "Od Topole do Kosmaja"...

Kosmajac će i zasvirati na svojoj staroj harmonici. Meh je, doduše, malo produvao, tek toliko da egzotika bude na vrhuncu.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima