• 1

Festival narodne muzike "Beogradski sabor" (2): Pesme iz 70-ih koje se i danas pevaju (PLEJLISTA)

Pričalo se da beogradski autor može da pobedi na "Ilidži" samo kad se "domaćini" posvađaju. Možete misliti koliko su se posvađali, kad je jedne godine pobedila, ni kriva ni dužna, pesma "Malo cik, malo cak" Pere Tanasijevića.

  • 1

Festival narodne muzike "Beogradski sabor" obnovljen je posle višedecenijske pauze. Od sredine 60-ih do kraja 70-ih "Sabor" je posle "Ilidže" bio drugi festival po snazi na prostorima bivše Juge. Mnoge antologijske pesme i mnoge zvezde narodne muzike rođene su baš na "Saboru". Doduše, nastajale su pesme i karijere i van festivala, ali uspeh je bivao slađi kad se ostvari na takmičenju.

Estrada je i u doba najvećih pevača i autora bila carstvo rivalstva i sujete. "Sabor" je samo pojačao rivalstvo diskografskih kuća i predstavnika "bratskih republika". Ovaj festival je bio odgovor beogradskih autora na dugogodišnju dominaciju sarajevskih autora na "Ilidži". Pričalo se da beogradski autor može da pobedi na "Ilidži" samo kad se "domaćini" posvađaju. Možete misliti koliko su se posvađali, kad je jedne godine pobedila, ni kriva ni dužna, pesma "Malo cik, malo cak" Pere Tanasijevića.

Žiriju, koliko god bio sastavljen od eminentnih članova, nije bilo lako. I danas me, posle pola veka, mnogi muzički sladokusci pitaju - kako je moguće da Safet Isović osvoji samo treće mesto na "Saboru" 1970. sa vanvremenskom pesmom "Kad sretneš Hanku"? Odgovor je jednostavan - na tom festivalu je Toma pevao "Sliku tvoju ljubim", Kvaka "Svirajte mi noćas opet", Lepa "Poljubi me", Drljača "Sve za ljubav ja sam dao"... Sa druge strane, festival bi izgubio smisao da Safet pobedi baš svake godine.

Muzicka apoteka

Printskrin: Youtube/ PGP RTS - Zvanični Kanal, Jugoton Music

Pomenuću i ostale večite pesme sa Beogradskog sabora 70-ih: "Noć je tiha", "Oj meseče zvezdo sjajna", "Đurđija",  "Samo jednom srce ludi", "Dva oka njena", "Oj Moravo zelena dolamo", "Zri,  zri tamnjanika", "Tajna" (Nikom o tebi ne mogu da pričam)...

Srbija zaslužuje jedan ovakav reprezentativan (državni) festival nove narodne pesme. Ovogodišnji "Beogradski sabor" je opravdao očekivanja. Čuli smo preko dvadeset novih pesama u duhu narodne muzike. Pobedila je pesma Hasana Dudića "Ja sam žena, nisam stena" u izvođenju Ivane Šašić. Bilo je, doduše, još nekoliko pesama za koje se može reći - da su pobedile, ne bi bilo nezasluženo.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Komentari

  • BosnaE

    Sve je dobro napisano,samo je malo smijesno porediti Safeta Isovica sa Borom Drljacom.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima