≫ 

69. rođendan Borisa Bizetića: Narodnjaci nepresušnog autora (PLEJLISTA)

Boris je pre desetak godina izgovorio u mojoj radio emisiji: "Lepa pesma je kao lepa žena - ne stari! Može da joj ostari jedino aranžman."

  • 2

Milioni ga znaju kao vođu "Rokera s Moravu". Mnogi znaju i njegove legendarne zabavnjake - "Ako jednom vidiš Mariju", "S kim si sada kad je tužno vreme", "Narcisi plaču ljibavi", "Tako je plakala Isidora", "Treperi jedno veče"... Malo ljudi zna da je Boris komponovao, napisao ili aranžirao neke klasične narodnjake: Tamburica 5 "Hajde da pevamo celu noć", Rale Ćaijić i Mira Beširević "Nisi znala da te volim", "Ne dam srcu da ga pesma boli", "Za mene si cveće brala", Silvana Armenulić "Dani naše mladosti", Toma Zdravković "Lele, lele ciganko", "Sutra se vraćam kući", Hanka Paldum "Ljubila bih te", "Starim putem povratka nam nema", "Zorica Marković "Zašto sam te upoznala", "Mirjana Bajraktarević "Pamtiću uvek tebe", Rale Ćajić "Eh, sine, sine", "Sve suze na svetu", Anica Zubović "Nikome te ne dam", "Ti ćeš mene tražiti", Vera Mativić "Ljubav u hotelu", Dragoslava Genčić "Ljubav jedna ko nijedna"...

Boris je rođen na današnji dan pre 69 godina u Beogradu u porodici "lektora i korektora". Odrastajući i vaspitavajući se uz lepe knjige i lepe pesme, izgradio je i osećaj i ukus za lepo. Sve što je pisao, komponovao, pevao i aranžirao (nekoliko stotina pesama najrazličitijih žanrova) ima jednu nit - u melodiji i emociji.

muzicka apoteka Printskrin: Promo

Primećujem: Borisovi klasični zabavnjaci bliži su po svome ruhu klasičnim narodnjacima od današnjeg folka! Borisove pesme su građene na temelju ovdašnjeg folklora, čak i one koje su 70-ih zvučale kao parodija, danas odzvanjaju kao istina.

Boris je pre desetak godina izgovorio u mojoj radio emisiji: "Lepa pesma je kao lepa žena - ne stari! Može da joj ostari jedino aranžman." Jednim od svojih najvećih uspeha smatra to što je jednom Tomi Zdravkoviću, inače vrhunskom kantautoru, radio aranžmane za dve pesme. Anici Zubović, zabavnjačkoj divi, komponovao je dva narodnjaka, po pozivu i porudžbini. Silvani Armenulić je komponovao jednu od njenih poslednjih pesama, a Ismetu Krciću aranžirao da zvuči baš onako crnogorski.

Danas se na sve strane govori o krizi autorstva. Po mom sudu, nema krize autorstva, ima krize ukusa i prepoznavanja autentičnih autora. Boris je, zbilja, čovek rođen u znaku autora.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    28. novembar 2019 | 07:52

    A meni i dan danas dan pocinje "TEMA ZA DVOJE".

  • milica

    28. novembar 2019 | 20:42

    Srecan rodjendan, Borise, na mnogaja ljeta, i vasoj divnoj porodici...Jedino vasi Rokeri mogu jos uvek, iskreno da me zabave i nasmeju, a iskreno sam dirnuta i vasom zivotnom pricom..mnogo srece i zdravlja vam zelim..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA