• 4

Dva velika Safeta bosanskog sevdaha: Isović peva Kafedžićeve stihove (PLEJLISTA)

Za "kolege" zatvorenike pravio je pozorišne predstave, a za svoju dušu pisao poeziju

  • 4

Safet Isović je, po sopstvenom kazivanju, počeo da komponuje iz čista hira. Dugo je sumnjao u mogućnost komponovanja  nečeg novog, a boljeg od tradicionalnog bosanskog sevdaha. A onda je vanvremenski pevač Sajo  upoznao svog imenjaka, pesnika Safeta Kafedžića.

Na Ilidži 1966. pevao je i snimio Kafedžićevu pesmu "Kono Fato". Zaim Imamović je iste godine snimio Kafedžićevu "Kraj pendžera Jusuf stari". I Safetu i Zaimu bilo je jasno - dobili su najmudrijeg pesnika sevdaha, i to pravo sa robije, posle dvadesetogodišnjeg služenja kazne u Zenici zbog "saradnje sa okupatorom".

Elem, kada su se "oslobodioci" sa petokrakom na čelu spustili iz šuma u šeher sevdaha, počela je propaganda "besklasnog društva" u kome više neće biti bogatih. Kafedžić je, tim povodom, pitao jednog partizanskog oficira - je l' to znači da ćemo svi biti siromašni? Zbog ovog pitanja završio je na višegodišnjoj robiji uz optužbu, onako pride, da je za vreme okupacije radio drame i monodrame za okupatore. Srećom, duh slobode ovog ponosnog i mudrog sarajevskog sevdalije nije bio utamničen. Za "kolege" zatvorenike pravio je pozorišne predstave, a za svoju dušu pisao poeziju.

muzicka apoteka, Dva velika Safeta bosanskog sevdaha: Isović peva Kafedžićeve stihove

Foto: Promo

Sredinom 60-ih, po izlasku na slobodu, Kafedžić pokazuje svoje pesme sarajevskim kompozitorima. Kažu da je Jozo Penava, kompozitor i šef tamburaškog orkestra RTV Sarajevo, pročitavši Safetove stihove rekao: "Zakasnio si 100 godina".

Safet je na stihove svog imenjaka snimio dvadesetak pesama: "Oči moje, kletvom bih vas kleo", "Kad bi znala šta mi srcu značiš", "Ja u klin, ti u ploču", "Ciganka sam lepa, vitka", "Sjaj, meseče žut", "Kada ti draga otruje ruže", "Hej, šoferi, znani i neznani", "Prijatelju moj", "Anđelija", "Doći ću ti, lepoto od žene", "Ah, te žene", "Na aleji staroj", "Sve što mine povratka mu nema", "Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja", "Niti s tobom, nit' bez tebe", "Obećanje ludom radovanje", Zašto stalno pijem", "U haremu Aziz-Abdulaha", "Kono Fato".

Muzička apoteka će predstaviti i ostalih nekoliko stotina Kafedžićevih pesama, snimljenih sa brojnim kompozitorima i pevačima.

P.S. Umalo da zaboravim Kafedžićevu večitu poruku svim švalerima: "Nikad mi se ni u snu ne snilo što mi majka kad zadocnim sluti! Vazda meni od sudbine bilo što mi ženi oko suzom muti!".hit para

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    Svaka čast za pesmu i pevanje. A, što je mrzeo Srbe. Šta reći o tome ?

  • Срб

    Толико пишете о овом србомрсцу Питајте Србе из сарајева како се понашао у рату Знате лепо је бити велики у свом послу али величина се огледа у људскости Е то ваш миљеник сајо није имао

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima