≫ 

Roki u Muzičkoj apoteci: Od teškog rokera do folk šansonjera i trostrukog pobednika "Mesama"

- Kada bih danas predložio da snimim ploču sa 60 članova hora i desetak živih instrumenata, pitali bi me da li sam normalan - kaze Roki za Muzičku apoteku

  • 2

Svojim pesmama, pevanjem i manirima poodavno je stekao epitet urbane legende. Rokijev povratak na diskografsko-estradnu scenu doživljavam kao urbanu gerilu u rijaliti Srbiji.

Roki je počeo kao roker u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Beogradu. Školsko suočavanje sa elektronikom, cevima, pojačalima još više je pojačalo ljubav prema gitari i devojkama. U "Tesli" je dobio i nadimak, postao je Roki nekoliko godina pre Silvestera Stalonea! U legendarnom "Podrumčetu" na Novom Beogradu skidao je hitove Elvisa i Bitlsa. 70-ih godina učestvuje u formiranju grupa "Helios" i "Dah" sa kojima nastupa na igrankama i koncertima. Sa setom se seća kako se nekad lepo živelo samo od sviranja igranki.

Rokijevo prvo suočavanje sa narodnjacima usledilo je 80-ih u hotelu "Jugoslavija", kada je naučio nekoliko Tominih pesama. Kaže da iz današnje perspektive iskreno žali što se sa narodnjacima nije upoznao i ranije.

Prvu narodnjačku ploču objavljuje 1985. za zagrebački Jugoton, sa udarnim pesmama "Častio sam častio" i "Zašto te nema u mojoj sobi". Roki je bio prvi pevač autorskog tandema Futa i Marina i njihov prvi folk projekat, nekoliko godina pre Džeja i i Harisa.

1985. ostvaruje prvu pobedu na "Mesamu" pesmom Dragana Tokovića "Volim da te volim". Pesma se pojavljuje na albumu iz 1986. zajedno sa numerom "Nek' padaju ćuskije", koju je, kako kaže, pošteno kupio od Dina Merlina. Na ovom albumu svirali su sve sami asovi: Ljubiša Pavković, Boki Milošević, Bora Višnjički, Moma Stanojević, Sava Bojić, Luka Bošković, Neša Japanac, Zlaja Gardašević, uz vokalnu pratnju hora KUD "Branko Cvetković".

- Kada bih danas predložio da snimim ploču sa 60 članova hora i desetak živih instrumenata, pitali bi me da li sam normalan - kaze Roki za Muzičku apoteku.

Sledi i druga pobeda na Mesamu sa pesmom "Žena", vodećom pesmom na albumu iz 1987. Na ovom albumu snima još jedan evergrin "Ako ti nekad loše krene", autorskog tandema Asim Sarvan i Vesna Petković. Iste godine ostvaruje i treću uzastopnu pobedu na Mesamu pesmom Fute i Marine "Ljubo".

U godinama najveće popularnosti, sredinom 80-ih, Roki je osetio i svu gorčinu slave, naročito posle treće uzastopne pobede na "Mesamu".

- Odlučio sam da pesmu "Ljubo" izvedem u kostimu pozajmljenom iz pozorišta, koji je ličio na mantiju. Prosto, u pesmi sam prepoznao taj monaškilo-duhovni momenat. Sećam se, publika je glasala svojim ulaznicama, a svi pevači su prisustvovali prebrojavanju glasova. Na proglašenju pobednika pojavio sam se u odelu, uz direktno tv uključenje. Zbog toga su mnogi ljudi sa RTB-a dobili otkaze, a moji unapred ugovoreni šou programi za televizije otkazani cirkularnim pismom. Lepa Brena se tada javno pitala kako neko može da pobedi tri puta na Mesamu posle samo jedne snimljene ploče. Ja se danas pitam kako neko može da bude "zvezda Granda" posle smo jednog pojavljivanja na tv? - seća se Roki gorkih plodova slave.

Poslednju ploču pre raspada Juge objavljuje 1988. za produkciju "Suzi" sa dva evergrina "Kako si ti" i "Pitam se, pitam".

Svim plavušama poklanja pesmu za 21.vek "Plavušo crna ti duša", a slušaocima Muzičke apoteke svoje stihove koji će se tek slušati: "Idi tiho, idi rano, idi gde je tebi znano. Idi tiho, ali pamti, sve će život da ti vrati."

Roki nepokolebljivo veruje u pravu narodnu pesmu:

- Prava narodna pesma je duša jednog naroda. Verujem da dobru narodnu pesmu i dušu čuva neka aura.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ripanjka

    20. decembar 2019 | 07:36

    Nas Ripanjac I divan komsija.

  • Boža zemunac

    20. decembar 2019 | 09:25

    A kad smo pevali zajedno u Domu vazduhoplovstva u Zemunu Beše davno ali lepo. Grupa " Lido ", Bora Runić šef orkestra i basista Slobodan Denčić - Denara gitarista, Zoran Cvetković harmonika, Moša bubnjar i pevač Božidar Đačić.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA