≫ 

Ilidža 69: Kad vreme učini svoje - žiri publike ili stručni žiri (PLEJLISTA)

Ilidža 1969. pamtiće se po desetak vrhunskih pesama, i nagrađenih i nenagrađenih, koje i danas žive

  • 0

Festival narodne muzike "Ilidža" u Sarajevu svakako je festival nad festivalima, i kvalitetom i pedesetpetogodišnjim trajanjem. Bilo je to mesto okupljanja najpopularnijih pevača i kompozitora iz svih krajeva bivše Juge. Umetnička komisija vršila je selekciju ponuđenih pesama, tako da je bilo mesta u finalu i za kvalitetne debitante. Ipak, nekim vrhunskim pevačima nije se ispunio san da zapevaju na čuvenoj letnjoj pozornici pored Saje, Zaima, Bebe, Neđe, Nedžada, Šerbe, Jovice.

Ilidža 1969. pamtiće se po desetak vrhunskih pesama, i nagrađenih i nenagrađenih, koje i danas žive. Prvu nagradu stručnog žirija odneli su debitanti - Bora Spužić Kvaka sa "Starom pjesmom" Selvera Pašića i Jasna Kočijašević sa pesmom "Malo cik, malo cak" Pere Tanasijevića. Prvu nagradu publike dobio je još jedan debitant - Dragoslav Mihajlović Kanarinac sa svojom pesmom "Ja te ludo volim". Drugu nagradu stručnog žirija osvojo je Nedeljko Bilkić (višestruki pobednik Ilidže) sa pesmom "Ilidžanko Bosanko", a drugu nagradu publike osvojio je Toma Zdravković sa pesmom "Odlazi, odlazi" Blagoja Košanina.

Prema tadašnjim propozicijama, neke pesme su imale dva različita iizvođenja (alternacije), pa je Jasna Kočijašević pobedničku pesmu "Malo cik, malo cak" pevala u alternaciji sa Nadom Mamulom. Vrhunske interpretacije Nade i Jasne dobile su naklonkst stručnog žirija, a nadahnute interpretacije Kanarinca i Lepe naklonost publike.

Od '69. počeli su da pobeđuju na Ilidži i poneki beogradski pevači i autori, naročito kad se sarajevski posvađaju. Buca Jovanović je ostvario još jedan zapažen nastup, naročito sa pesmom "Jednu ljubav oplakuju tužno moje oči vlažne" u izvođenju Lepe Lukić. Na ovoj Ilidži Buca je sa svojim ansamblom pratio još nekoliko izvođača - Gvozdena Radičevića (Lažna ljubav), Dževada Ibrahimagića (Slomljeno srce), Tozovca (Violino ne sviraj).

Zanimljivo je da pesma "Violino ne sviraj" nije dobila nijednu nagradu, baš kao i pesma "Proklet da je život cijeli" u izvođenju Muhameda Mujkanovića. I stotine nenagrađenih pesama sa čuvene Ilidže dobile su najveću nagradu - slušanost u narodu. Dobra pesma pobedi svaki žiri, i najstručniji i najpotkupljiviji. Dobroj pesmi ni vreme ne može ništa.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA