≫ 

Vera Matović u pesmama Časlava Đokovića: Pobednički tandem dvojkaških sentiša (PLEJLISTA)

Sve što Časlav zamisli Vera otpeva, sve što Časlav napiše i komponuje Verka "zakuje", baš onako napadački

  • 0

"Na rastanku dok mi pružaš ruku, šapućeš mi tiho doviđenja. Ja osetih nešto u svom srcu, da za mene više sreće nema. Ne mogu da se odvojim od tebe, ma koliko naneo mi boli. Ko da si mi izrast'o iz srca, nikog više ne mogu da volim. Koliko sam s tobom srećna bila, u ljubavi sve do ovog trena. Kako možeš boli da mi stvaraš, dok te grlim rukama obema? Želim noćas barem da te gledam, da te pamtim za života svoga. Plakala bih, ali suza nemam, da ublažim jecaj srca moga." (Časlav Đoković)

Ovo je tipična srceparajuća dvojčica, jedna od 15 pesama Časlava Đokovića koje je na singlicama snimila Vera Matović od 1974. do 1978. Pesma se skoro nije čula, budući da je imala nesreću da se nađe na "Be" strani večitog hita "Srećo moja, meni namenjena". Da je snimljena u 21. veku, tvrdim da bi bila hit.

- Moje pesme su neotkriveno blago, sve dok se ne zapevaju. Od tog trenutka su dostupne svima i nisu samo moje. Ako ih narod prihvati, najmanje su moje - izjavio je davno za Muzičku apoteku Časlav Čale Đoković, jedan od najplodnijih narodnjačkih autora.

Vera Matović je, pre saradnje sa Časlavom Đokovićem, bila vredan tezgaroš sa dve snimljene singlice za lokalnu produkciju "Šumadija" iz Batočine. Imala je i jedan hitić "Na livadi povila se trava". I Časlav je pre Verke ostvario jedan autorski hit "Želeo bih da te sretnem". Vera i Časlav zajedno ulaze u "Diskos" '74. sa pesmama "Sve bih dala da te zaboravim" i "Pomiri se sa sudbinom". Pesme su plenile jakom ženskom emocijom, brzo su ušle u kafane i na talase najslušanijih radio stanica. Od '75. Vera snima po dve Časlavljeve singlice godišnje, ređaju se sve slušanije sentiš dvojčice: "Sve ili ništa", "U srcu sam te zaključala", "Neka te sreća na putu prati", "Nisi me na putu našao", "Poslušaj svoju ženu", "Prekide se lanac sreće", "Hej, ljubavi, kud si me povela".

MUZICKA APOTEKA Vera Matović u pesmama Časlava Đokovića: Pobednički tandem dvojkaških sentiša Vera Matović u Muzičkoj apoteci/Foto: Promo

Tako je stvoren pobednički diskografsko-estradni tandem: sve što Časlav zamisli Vera otpeva, sve što Časlav napiše i komponuje Verka "zakuje", baš onako napadački. Posle tragičnog odlaska Silvane Armenulić '76. godine, Verki su otvorena mnoga vrata, naročito u radničko-seoskoj populaciji. Pesme su pogađale baš tog "malog čoveka" koji se prepoznavao u Čaletovim stihovima. Taj prosečan slušalac i kupac nije obraćao pažnju na etiketu šunda na skoro svakoj Verinoj ploči. Na omotima je pisalo: "Ovo izdanje podleže obavezi plaćanja poreza na promet".

'77. I '78. Čale i Verka ostvaruju trijumf na Ilidži pesmama "Drugarice, ne diraj u sreću" i "Srećo moja, meni namenjena". Bio je to i vrhunac i kraj njihove saradnje. Verka je postala velika zvezda, meta mnogih kompozitora: Novice Uroševića, Ratomira Matovića, Vukasa, Aleksandrića, Doce Ivankovića, Miše Mijatovića, Ljube Kešelja, Miše Markovića... Imala je Verka u kasnijoj karijeri i većih hitova. Ali, svih tih drugih ne bi bilo da ne beše ovih prvih, Čaletovih.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA