• 0

Boki Milošević i njegova produžena duša: Dugovečan čovek rođen u najluđoj noći (PLEJLISTA)

Teško je naći dobrog pevača kome Boki nije svirao na ploči. Ostavio je hiljade pesama i kola oplemenjenih njegovim klarinetom

  • 0

- Ja sam se rodio zahvaljujući jednoj krađi! U Leskovcu je živeo trgovac Petrović, imućan čovek koji je godinama imao radnju i šegrte. Jedno jutro kad je primetio da mu je radnja obijena, rafovi prazni, kasa razvaljena, dobio je moždani udar i umro. Žena mu, Vidosava, ostade udovica, sama sa sinom Gligorijem. Za mladu i lepu udovicu saznalo se i u Prokuplju, provodadžije obave svoje, i tako Vidosava postade treća žena moga oca Krste. Ja sam bio treće dete iz trećeg braka moga oca.

- Rodio sam se u najluđoj noći, 31. decembra 1931. Nadenuše mi ime Božidar, jer sam rođen uoči Božića. Da sam se rodio četiri sata kasnije, bio bih godinu dana mlađi - pričao je Boki Milošević za Muzičku apoteku.

Boki je odrastao u domaćinskoj kući zanatlija i vinogradara. U prokupačkom kraju berba je bila svetkovina. Dugo su se prale velike bačve tako što se u njih spuste deca sa četkama i priborom za pranje. Mali Božidar uživao u ribanju, propevao je da se sve ori. Deda Milan sluša i zadovoljno kaže: "Lep glas ima moj unuk. Biće pop, nema greške!"

Ubrzo je usledio i prvi aplauz na svetosavskoj priredbi. Boki je na školskoj slavi zapevao "Uskliknimo s ljubavlju".

Od oca je dobio prvi instrument, izbor je pao na violinu. Od oca je dobio i pve batine, i to zbog cigareta. Sa vršnjacima je propušio za vreme okupacije. Mislio je - ništa strašno, svila od kukuruza zavijena u novinsku hartiju. Kad ga je otac uhvatio, dobio je takve batine zbog kojih se nikad više nije latio duvana.

Boki je prvi i fatalni susret s klarinetom ostvario tek u svojoj 16. godini. Bilo je to posle oslobođenja na slavi kod popa Đoke na koju je pozvan i Dragi Aranđelović sa klarinetom. U jednom trenutku Dragi, već malo pripit, dohvati Bokijevu violinu i poče da struže po njoj. Bokijev pogled pade na njegov klarinet, dohvati ga i poče da duva. Desilo se čudo! Umesto ružnog zvuka čuo se jasan i lep ton. Čvrsto je zgrabio komad drveta, oduševio se, naprasno i zauvek zaljubio. Od tada je počelo Bokiievo druženje sa klarinetom. Danima bi stajao pred velikim trokrilnim ogledalom, posmatrao, ispitivao kako mu stoji. Majka se u čudu hvatala za glavu: "Crni sine, što ostavi onako divnu violinu? Po ceo dan mi probijaš uši, samo du, du duuu!"

Bozidar Boki Milosevic,

Božidar Boki Milošević Foto: ATAImages

U hotelu "Evropa" u Prokuplju gimnazijalci su imali priredbu na kojoj je i Boki svirao. Toga dana i Carevac je imao koncert u Domu Armije sa radijskim pevačima Vuletom Jeftićem, Danicom Obrenić, Anđelijom Milić. Posle koncerta tokom večere u " Evropi" Boki je zasvirao pred velikim majstorom...

Sve ostalo je istorija jednog burnog i briljantnog umetničkog života: magistar na klarinetu, profesor muzičke škole "Josip Slavenski", član "Beogradske filharmonije", od 1976. do 1980. šef VNORTS-a...

Teško je naći dobrog pevača kome Boki nije svirao na ploči. Ostavio je hiljade pesama i kola oplemenjenih njegovim klarinetom.

Poživeo je 87 godina. Nekoliko meseci pre odlaska izjavio je u mojoj emisiji:

- Mnogi se čude kako sam ostao vitalan do kraja. Tajna nije samo u duvanju supe. Duvao sam ja i 'ladnu supu. Ima nešto i mojoj produženoj duši, ima nešto i u mom karakteru, a to je brisač kojim brišem iz svog života sve one koji me ne poštuju.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima