≫ 

Sećanje na Veru Nešić: Pevačica koja je pobedila svoje pesme (PLEJLISTA)

Pevala je kristalno čistim glasom kao iz morskih dubina, šireći i radost i setu

  • 2

"Htela bih noćas da budem tebi pomalo sestra, pomalo žena.

Htela bih da te približim sebi, da te izlečim od uspomena.

Probajmo noćas, najdraže moje, kako se lepo udvoje diše,

kad dva sanjara, dva drugara, postanu nešto od toga više.

Htela bih noćas da s tobom delim zvezde što svetle u mojoj kosi.

Htela bih noćas s tobom da želim sve one tajne što život nosi.

Htela bih noćas da šapnem tebi da mi k'o sunce sa neba zračiš,

da čežnju dugo nosim u sebi i da mi više od druga značiš." (Mila Janković)

Ovaj lirski deseterac Mile Janković u pesmu je pretočio kompozitor Predrag Negovanović, a Vera Nešić snimila 1987. na svom prvencu za PGPRTB. Muzičkim kritičarima je bilo jasno - narodna muzika je dobila retko emotivan glas.

I vlasnicima kafana i šatora je bilo jasno - dobili su pevačicu od stasa i glasa koja će ubrzo postati kraljica njihovih veselja. Doduše, Verin prvenac "Dva sanjara, dva drugara" nije za masovnu upotrebu. Pesma se nije se slušala ni kad je snimljena, ne sluša se ni danas, jer, sve je manje sanjara i drugara, naročito u muško-ženskim relacijama. Ipak, pisac ovih redova nepopravljivo veruje da će i ova pesma vaskrsnuti snagom svoje lepote.

Vera Nešić Vera Nešić/Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Vera je ispekla zanat još kao devojčurak na narodnim veseljima u okolini rodnog Kragujevca, a pravi hit je dočekala 1988. u vidu pesme "A gde smo ja i ti" (vremena se menjaju, uspomene ostaju) kompozitora Dragana Aleksandrića i tekstopisca Miodraga Ž. Ilića. Sve ostale lepe pesme iz Verinog opusa ostale su u senci ovog velikog hita. Sa Aleksandrićem snima još nekoliko lepih pesama: "Čarapanka", "Razlilo se crno vino", "Probudi se, sokole", "Planula je ljubav nova", "Potražimo sreću". Za svog kratkog života snima  još nekoliko slušanih pesama (Bez tebe jutro ne sviće, Hrabrim srce preboleću, Ti si bio drugaciji, Subota veče, Zaspala je Šumadija, Gladiole...) sa Mišom Mijatovićem, Mirkom Glišićem, Novicom Uroševićem, Novicom Nikolićem Patalom, Zoranom Matićem, Bobanom Prodanovićem.

Na pločama je snimala i baladice i rumbice, na tezgama je pevala uglavnom dvojčice. Zato je mnoge gazde i proglasiše "kraljicom dvojke i šatre". Pevala je kristalno čistim glasom kao iz morskih dubina, šireći i radost i setu. Potpuno se predavala publici, njene ture nisu imale kraja.

Pamtim je kao velikog radnika i profesionalca. Ova prelepa crnka za svog kratkog života nije napravila nijedan skandal. Zaprepastio sam se kada sam saznao da je na snimanje i tezge dolazila sa hemioterapije. Napustila nas je pre devet godina, 10. januara 2011, u pedeset prvoj godini života.

Mnoge pesme su vrednije od svojih pevača, Vera Nešić je vrednija od svojih pesama.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    12. januar 2020 | 08:58

    Laka joj crna zemlja.

  • Ivan

    12. januar 2020 | 23:24

    Na veliku zalost svih nas koji volimo dobru i pravu pesmu otisli su mnogi pevaci tih pesama .Laka im zemlja a nama ostavise pesme da vecito zive u njima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA