≫ 

Diskografski siročići najveće legende: I Tomu su podigle dvojke (PLEJLISTA)

Malo je poznato da je Toma snimio osam Bucinih pesama

  • 2

Toma Zdravković je za okorele ćiriličare pevač zabavne muzike, šlagera, gradskih pesama, romansi, napolitanskih i španskih pesama. Kada bi novi pevač na audiciji zapevao neki Tomin hit, Buca Jovanović je govorio: "Nemoj te španske!"

Ipak, malo je poznato da je Toma snimio osam Bucinih pesama: "Kad zora zarudi", "Cvetak mali s rosom razgovara", "Kad se laste vrate", "Kol'ko dana mi ne govorimo", "Detelina s' četir' lista", "Sinoć zvezda s neba pade", "Još uvek te draga volim", "Idem u armiju". Bilo je to 1967, dve singlice u duetu sa Milinom Stefanović, sve same dvojke. Buca je i tada bio jedan od najtraženijih kompozitora, a Toma tek anonimni kafanac najšireg repertoara. Bile su to godine Tominih bespuća, diskografskih i ljubavnih neuspeha. I sa Bucom Jovanovićem nije bolje prošao, ne nađoše se stilski.

Tomino emotivno stanje dostiže vrhunac crnila u stihovima posvećenim preminuloj ljubavi:

"Majko draga uberi mi buket belih ruža, zavij ruže divno cveće u maramu crnu. Da odnesem svojoj dragoj pokraj odra njenog, da poljubim usne njene mrtve potamnele.

Zbog čega si tako mlada morala da umreš? I mrtav te volim dušo, moj zeleni cvete. Moj će život uvenuti bez ljubavi tvoje, i u grob ću s tobom leći, najmilije moje."

To su stihovi Tomine pesme "Buket belih ruža" sa jedne od prvih Tominih ploča.

Usledile su zabavnjačke pesme i romanse: "Rogonja", "Kamena stena", "Zašto cigo tužnu pesmu sviraš"...

A onda sledi prvi veliki Tomin hit, onako dvojkaško-sevdalijski "Odlazi, odlazi" sa "Ilidže" 1969. Pesmu je komponovao Blagoje Košanin, uz ansambl Ismeta Alajbegovića Šerbe. Bile su to godine kada je "Ilidža" uživo prenošena na tv, a Tomi je tako malo trebalo da postane zvezda. Uspeh je samo pečatirao već sledeće godine na festivalu "Beogradski sabor" 1970. Krnjevčevom pesmom "Sliku tvoju ljubim".

Toma je šarao stilski i kao velika zvezda, ali, tek toliko da se zna - I Tomu su podigle dvojke!

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. februar 2020 | 14:08

    Uz Tozovca, Toma je moj najomiljeniji pevač. Znao sam SAM dobro da popijem slušajući njihove pesme. Bogu hvala.

  • viola

    13. februar 2020 | 22:26

    Jeste da su Toma Zdavkovica podigle devojke, a Toma sa svojim pesmama drzao celokupne kafane celu bivsu Jugoslaviju i danasnju Srbiju.Legenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA