≫ 

Kompozitorski uspesi Novice Negovanovića: Od "Janičara" do ženskih sentiša (PLEJLISTA)

Neke od ovih pesama su antologija narodne muzike, neke su svevremenski hitovi, neke su se slušale pa zaboravile, neke će tek oživeti

  • 1

Novica Negovanović je komponovao oko 300 pesama, pola sebi, pola svojim kolegama. Neki kažu da je sebi ostavljao one bolje, a kolegama davao one ostale. No, da li je to baš tako?

Safet Isović - "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije", "Ja sam čovjek od meraka", "Doživjeću sto godina", Cune Gojković - "Janičar", Goca Stojićević - "Ja ne mogu mila majko bez njega", Bora Drljača - "Budi moje blago", "Noćima je sanjam", Lepa Lukić - "Sećaš li se našeg malog mesta", "Svak se svome dobru nada", Spasoje Dukić - "Bolje da se sreli nismo", "Početak je ostao iza nas daleko", Radiša Urošević - "Doći ću ti nezvan u svatove", Muharem Serbezovski - "Izdajico srca mog", Gvozden Radičević - "Proživi svoj život druže", Toma Čolović - "Ja ne mogu nju da krivim", Ahmet Bajrić - "Imam druga ime mu je tuga", "Proklete da su puste daljine", 'Šta je Mujo majci kaži", Paško Handanović - "Ja garav, a ti plava", Žika Nikolić - "Ništa nemam i sve imam", Milivoje Đurišić - "Ti ne pozna svojega seljaka", Fikret Kujundžić - "Volim nemir oka tvoga"...

Neke od ovih pesama su antologija narodne muzike, neke su svevremenski hitovi, neke su se slušale pa zaboravile, neke će tek oživeti. Svaka od nabrojanih je tipična Noletova - poetski nadahnuta, meraklijski odsvirana, orkestarski i aranžerski perfektuirana.

Noletova pesma "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije" je vrhunac sevdalinke dvadesetog veka i, zvanično, jedna od najlepših pesama o Sarajevu svih vremena. Novica je Safetu namenio i pesmu "Ti anđeo, a ja đavo". Dok je Sajo bio na turneji, Novica se predomislio kad je video reakciju ljudi posle svoje izvedbe "anđela i đavola".

"Ja ne mogu mila majko bez njega" je vodeća pesma u opusu Goce Stojićević, jedna od najslušanijih ženskih sentiša u ovom veku, oličenje vaskrsle pesme.

"Janičar" je Noletovo remek-delo, vrhunac njegovog dramsko-muzičkog izraza. Lako je mogla da ode i Šabanu i Safetu, ali, eto, skrasila se u Cunetovom opusu.

- Na jednom Cunetovom nastupu, odmah posle izlaska "Janičara", moj kolega Tozovac mi priđe sa konstatacijom: "Slušaj burazeru, napravio si jednu istorijski potresnu pesmu". To je otprilike trebalo da znači da sam komponovao lepu pesmu koja se neće slušati.

Uzvratio sam mu odmah: "Pozdravio te Mile što ide prugom i puši duvan" - priča Nole za Muzičku apoteku.

Sa oduševljenjem najavljujem gostovanje Novice Negovanovića u Muzičkoj apoteci.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA