≫ 

Betulini kompozitorski uspesi: Od ćirilice do šlagera, od Bilkića do Stojnića (PLEJLISTA)

Betula piše muziku za legendarnu seriju Siniše Pavića "Srećni ljudi". Bile su to godine njegovih najvećih uspeha, i pevačkih, i autorskih

  • 2

"U studentskom gradu sreli smo se Nina. Čitala si Lorku, a ja Jesenjina. Voleli smo Mocarta, voleli smo Bramsa. Volesmo se Nina, beše to romansa. Godine su prošle, videli se nismo. Ostalo mi samo tvoje zadnje pismo.Ne znam šta se desi, otišla si Nina. Ja još čitam Lorku, čitam Jesenjina. Sećaš li se Nina davne pesme leta,  pevali su Đorđe i Miki poeta. Slušali smo Luksemburg, slušali šansone, slušali smo Aznavura i Ritu Pavone. Sve to beše lepo, romansa je fina. Gde je pesma leta, gde je lepa Nina?" (Slobodan Betulić Betula)

Ovo je tipičan šlager iz pera i duše Slobodana Betulića Betule, okorelog narodnjaka. Pesmu je snimio početkom ovog veka, iako je pesmu napisao specijalno za Dragana Stojnića.

- 90-ih godina prošlog veka, dok sam na RTS-u radio "Čašu vode sa izvora", zavoleo sam i naše šlageraše, naročito Žarka Dančua i Dragana Stojnića. Žarko mi je govorio da čuvam grlo i tog pesnika u meni od kvarenja u kafani. Kada sam mu otpevušio "Ninu", uputio me je Draganu Stojniću. Na moju žalost, upoznao sam Stojnića na odlasku. Ja mu pevam, a on kroz plač reče: "E, moj Betula, što mi je ne donese dok sam bio živ" - priča Betula za Muzičku apoteku.

Betulini klasični narodnjaci pobeđuju na prestižnim festivalima: "Moralo je biti prvi put" - Vera Matović na "Mesamu", "Dika sa Rudnika" - Era Ojdanić na "Šumadijskom saboru", "Vekovima žubori Morava" - Milan Babić na "Moravskim biserima", "Majko, pusti mene da ja idem kući" - Nedeljko Bilkić na festivalu "Mlava peva julu".

Betula piše muziku za legendarnu seriju Siniše Pavića "Srećni ljudi". Bile su to godine njegovih najvećih uspeha, i pevačkih i autorskih. Legendarni glumci sa lakoćom su pevali Betuline šlagere "O, Keti, Katarina" i "Ne čeznem za bogatstvom".

- Otkad sam počeo da komponujem, retko snimam pesme drugih autora. Na jednom od brojnih nastupa sa Betulom, čuo sam kako sa grupom pevača peva pesmu "Majko, pusti mene da ja idem kući". Sećam se, poče i publika da peva, ja se setih moje majke i počeh plakati. Betuli je bilo dovoljno da me pogleda i da shvati koliko mi se svidela. Pesmu mi je poklonio, a ja sam je snimio i doneo kao da je moja - kaže Nedeljko Bilkić za Muzičku apoteku.

(Teolegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. februar 2020 | 08:58

    Legenda i ljudina. Umetnik do neba. Radili smo jednu Novu godinu zajedno sa još dosta pevača na jednoj TV stanici, a program je vodio čuveni Jasminko Stepić. Lepe uspomene. Živ bio Betula i Bog te čuvao.

  • Jovan

    22. februar 2020 | 11:56

    Slobodan Betulić Betula je veliki čovek umetnik koga želim da upoznam da ga slušam kako peva želim da sednem da poričam popijem pojedem sa njim to sam se zarekao i ostvariću to stariji sam od njega ali ću si ispuniti tu jedinu moju želju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA