≫ 

79. rođendan Nedeljka Bilkića (2): Uspesi iz 70-ih (PLEJLISTA)

Prvi je dobitnik priznanja "Zlatni mikrofon", višestruki pobednik najvećih festivala, miljenik i kritike i publike

  • 1

Nastavio je Neđo i 70-ih sa diskografskim uspesima. Skoro svake godine snima po nekoliko malih ploča (singlica) i ostvaruje pobede na "Ilidži" i "Beogradskom saboru".

Na takmičarskom festivalu u Zapadnoj Nemačkoj, koji je održan u 27 gradova ove zemlje pod nazivom "Zlatni glasovi 1974", pobedio je u svim gradovima sa svojom pesmom na stihove Ruždije Krupe "Zemljače, jarane".

Prvi je dobitnik priznanja "Zlatni mikrofon", višestruki pobednik najvećih festivala, miljenik i kritike i publike. Ipak, najviše mu prijaju neki nenadani pojedinačni komplimenti.

- Pevao sam u Njujorku, sa jednim guslarom sa Cetinja. On me slušao, slušao, pa onako filozofski proceni: "Nedeljko, ima još dobrih pevača, ali ne znaju upravljati glasom kao ti. Drugima pobegne". Pevajući u Odžaku, rodnom mestu Meha Puzića, zamoli me jedna lepotica da me ukrade na minut. Dok su me obuzimali žmarci od blaženog iščekivanja, lepotica mi srdačno reče: "Hvala Vam što ste došli u naše mesto da Vaš božji dar podelite s nama".

- Kad sam "zakucao" nekoliko svojih hitova na jednoj zavičajnoj večeri, jedan moj Bosanac uskliknu: "Joooj, što te majka Kosavka ne obliznu da i meni jedan zapadne!". Sećam se i opservacija operskog pevača Miroslava Čonkića, pisca stihova pesme "Krčma u planini". Malo se narakijao, pa analizira šta izbija iz glasa najpopularnijih narodnjaka. Kaže, iz Safetovog glasa izbija zdravlje, iz Neđinog dobrota, iz Lepinog seks, a iz Kvakinog droga - priseća se Bilkić nekih najbisernijih komplimenata.

Nedeljko Bilkić Nedeljko Bilkić/Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Svojim autoritativnim i nadahnutim interpretacijama nadogradio je tradicionalne sevdalinke i onarodio svoje novokomponovane pesme. Skoro šest decenija je jedan od najomiljenijih i najpoštovanijih pevača narodne muzike, jedan od retkih čuvara dostojanstva narodnog umetnika. Raduje se talentovanim mladim pevačima, ali ne razume tu novu, hibridnu muziku, i proterivanje narodnjačkih radio stanica iz Beograda.

- Vratim se "s one strane bare" u Beograd, uključim radio željan naše muzike, i šta mogu da čujem - muziku koju slušam i u Americi!? Svaka zemlja bi bila presrećna da ima to folklorno bogatstvo koje mi imamo. Umesto da nam to bude izvozni brend, mi uvozimo tuđu muziku - primećuje Neđo i obećava dolazak u video izdanje Muzičke apoteke.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA