≫ 

80. rođendan Olivere Katarine (2): Sudbina limuna (PLEJLISTA)

- Sudbina pevača i glumca je sudbina limuna - iscede te i bace - poručuje žena rođena u znaku lepote

  • 2

Olivera je uvek bila nemirnog duha, osobenjak željan slobode. Igrala je mnoge uloge, a najviše volela da igra sebe, da bude svoja. Zbog nje je Beli Bora (Bekim Fehmiu) rukama lomio čaše u "Skupljačima perja", Francuzi nedeljama zaboravili na Šarla Aznavura, a Španci izabrali za Vojvotkinju od Albe. Htela je da pobegne od perjara, čergara, obožavalaca, političara, menadžera, Pravnog fakulteta...

- Već posle prvog semestra sam pobegla u Pariz. Sad vidim da mi je to koristilo. Čuvala sam decu, bila kućna pomoćnica, sazrela sam više nego kod svojih roditelja. Ja sam jedinica, mamina maza kojoj se hrana donosila u krevet. Zato sam i imala potrebu da se osamostalim - pričala je davno Olivera Katarina.

Nakon "Skupljača perja" i "Pariskog lokala" usledili su Oliverini novogodišnji šou programi. Pokazala je neviđen napredak u pevačkoj tehnici, u vladanju glasom, u izražavanju emocija, u obuzdavanju temperamenta. Tozovac je posle Oliverinog nastupa izjavio: "Ona je moja slabost, jedina tigar pevačica koja ima sve pevačke i estradne sposobnosti."

1981. Olivera snima još jedan novogodišnji šou pod nazivom " Zarudela zora na Moravi" sa pesmama Obrena Pjevovića uz ansambl Dragana Aleksandrića, snimljen u autentičnom ambijentu vodenice u Mrčajvcima. Uz Obrenove "Stare pomeljare" i "Bećare" proključalo je sve šumadijsko u Oliveri. Snimila je Obrenovu zavičajnu himnu "Mrčajevci moje rodno selo" i još nekoliko bisera iz Šumadije. Organizotori "Kupisijade" i "Obrenovanja" u Mrčajevcima dodelili su joj pre nekoliko godima nagradu za životno delo.

- Bila sam u životu i gore i dole, doživela najveću slavu i najveću izolaciju. Sad kad je sve estradno prošlo, evo mogu da dođem u Mrčajevce na svadbarski kupus i pečenje, da se najedem bez šminke i bez perja kojem sam robovala. Oslobodila sam se estradnih okova i pojednostavila svoj život - izjavila je Olivera Katarina za Muzičku apoteku.

"Zarudela zora na Moravi" bio je Oliverin poslednji tv šou. Skinuta je sa programa sa obrazloženjem da je dosta tih "seljačkih pesama", i to baš u vreme kad je gostovala u brojnim emisijama sa pevačkim izvornim grupama i pevala izvornu narodnu muziku, u saradnji sa Akademijom nauka i Muzikološkim institutom. Rekli su joj da publika treba da se odmori od nje jedno dva meseca. Odmor od televizije potrajao je 40 godina.

- Sudbina pevača i glumca je sudbina limuna - iscede te i bace. I vi, koji još uvek niste, znajte da ćete biti isceđeni i bačeni. Vi koji ste trenutno u modi savladajte svoju oholost i setite se nepravedno odbačenih - poručuje žena rođena u znaku lepote.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    5. mart 2020 | 09:02

    Jedna od najvećih zvezda ovih prostora i Evrope. Sigurno. Živa bila Olivera i Bog te čuvao.

  • BASA

    5. mart 2020 | 08:33

    Hvala na istini !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA