≫ 

Safet i Kvaka uživo iz 1988: Kad pevaju šabački trgovci (PLEJLISTA)

Uz Saju i Kvaleta uživo, teško da ćete primetiti izbledelu VHS traku i prodoran zvuk

  • 2

"Aj, prošetali šabački trgovci, cvaka, cvak.

Aj, prvi ide Todor Kneževiću, cvaka, cvak.

Aj, a za njime Crnajlija Panta, cvaka, cvak.

Aj, a za Pantom Kolarica Joca, cvaka, cvak.

Aj, pravo idu u Šabačku malu, cvaka, cvak.

Aj, oni bude Begu kafedžiju, cvaka, cvak.

Aj, ustaj Bego, podeli nam šlage, cvaka, cvak.

Aj, beginica ne prži kajgane, cvaka, cvak." (gradska iz Šapca)

Tako su krajem devetnaestog veka pevali šabački Cicvarići i raspevani šabački trgovci. Prodali Švabama šljivu i stoku, pa se vratili u Šabac da lumpuju. Sa trgovcima i Cicvrićima rastao je i Šabac, pa je i narastao u vodeći kulturno-privredni centar Kraljevine Srbije. Šabački trgovci su pravili zabave i u SFRJ. Nekoliko poslednjih je organizovao raspevani šabački trgovac Miško Pavić, snimio, sačuvao i doneo ekskluzivno u Muzičku apoteku.

Bilo je to šest godina zaredom, od 1987. do 1992. u hotelu "Sloboda" u Šapcu na trgovačkoj zabavi. Šabac je tada imao četiri hiljade trgovaca, hiljadu je došlo na zabavu. Imali su koga i slušati: Mitra Mirića, Merimu Njegomir, Radišu Uroševića, Zahara, Miru Škorić željnu afirmacije posle pobede na "Raspevanoj jeseni" Radio Šapca, Gocu Lazarević u uzletu karijere, prvu damu grčko-mediteranskih narodnjaka Natašu Vladetić, najvećeg srcelomca Boru Spužića Kvaku i legendarnog sevdaliju Safeta Isovića.

Sve izvođače pratio je legendarni šabački ansambl "Stari zvuci" sastavljen od akademskih muzičara. Svirali su, onako za predjelo, repertoar šabačkih Cicvarića. Safeta je najavio proslavljeni glumac Zijah Sokolović uz viceve koji su najavili krvave dane 90-ih. Sajo je došao sa svojim ličnim harmonikašem i najvernijim saradnikom Omerom Pobrićem da promoviše najluksuzniji dupli LP sa vodećom pesmom "Moj dilbere". Uzgred, Sajo i Omer su jedini pevali bez honorara. Voleli su Šabac, naročito legendarni Radio Šabac. Pevao je Sajo punog srca i širom otvorenih usta, kao da je znao da mu je to poslednji nastup u Srbiji.

Boru Spužića Kvaku najavio je Milovan Ilić Minimaks. Kvale je nastupio kao u transu, opijen ljubavlju Nene Šapčanke. Napravio je nezaboravan štimung sa dudulajkom. Svirao je Kvale i harmoniku, al' mu dudulajka bila lakša za akrobacije. Svaka dudulajka u Kvaletovim rukama bila je potrošna roba - jedan nastup, jedna duduljka! Najčešće je završavala slomljena preko kolena.

Uz Saju i Kvaleta uživo, teško da ćete primetiti izbledelu VHS traku i prodoran zvuk. Ovo je emisija za one koji su siti svega, a gladni uspomena.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA