≫ 

Odlazak Bebe Selimović: Sevdah kao način života (PLEJLISTA)

Beba Selimović, za mnoge prva dama sevdaha, je stekla najširu popularnost pesmama koje nisu sevdalinke

  • 2

"Proleće se budi i lista drveće, voleli se mladi kroz polje i cveće.

U šumice guste pokraj hladnih vrela dolaze devojke i prave se sijela.

Zeleni se trava, livada miriše, moga dragog nema, srce mi uzdiše." (Jovica Petković)

Ovo je pesma sa prve gramofonske ploče Bebe Selimović, snimljene pre šezdeset godina. Kratka pesma, sa tri strofe, pevačica i dve harmonike. Pitali su se milioni Jugovića - ko peva ovako lepu pesmu? Tada su ploče snimali samo radijski pevači, televizije nije bilo. Tako je prva dama sevdaha rođena diskografski.

Izeta Beba Selimović je rođena 27. marta 1939. u Trebinju, kao najmlađe dete, mezimče. Odrastala je uz mnogo ljubavi svojih bližnjih. Starija deca su govorila - mama je rodila bebu. I tako beba preraste u Bebu.

Službenici Radio Sarajeva, 50-ih godina prošlog veka, obilazili su škole u potrazi za decom koja imaju peticu iz muzičkog. Osluškujući tako po školama, pozivali su najtelentovanije na audiciju. I Beba je dobila poziv, prošla audiciju, i ušla u medonosni roj raspevanih pčela slavnog Radio Sarajeva (Zaim, Safet, Šerbo, Jovica, Himzo, Jozo, Meho, Nedžad, Zehra, Zora). Prvih nekoliko godina snimala je isključivo tradicionalne sevdalinke, solo i u duetu. Srećom, Bebina lepota probija zatvorene studijske prostore. Lepo je bilo slušati, ali još lepše beše gledati Bebu. Posle prvih koncerata bilo je jasno - narodna muzika je dobila lepoticu umilnog glasa, odmerenu i harzmatičnu damu prefinjenih manira.

Postaje prva nagrađena žena na "Ilidži" - treća nagrada '66, druga nagrada ''67, prva nagrada '68. za pesmu Selvera Pašića "Ah, ljubav, ljubav".

- Bilo mi je krivo što na "Ilidži" pobeđuju uglavnom muškarci. Dominirali su u žiriju, dominirali i u publici. Publika je glasala ulaznicama, a dešavalo se da jedan kupi sto ulaznica - pričala je Beba na obeležavanju godišnjice legendarnog festivala.

Beba Selimović, za mnoge prva dama sevdaha, je stekla najširu popularnost pesmama koje nisu sevdalinke. Bebini najveći hitovi su, zapravo, narodnjački evergrini sa autorima iz cele Juge. Irfan Ajanović, pravnik, pesnik i kompozitor, napisao joj je dve antologijske pesme: "O, ćuti, ćuti srce moje" i "U srcu mome samo živiš ti". I treći megahit "Plačem ja, plačeš ti" napisao joj je sarajevski autor Damjan Babić. Blagoje Košanin joj komponuje narodnjački valcer "Sa tugom prolaze dani". I Kemal Monteno je komponovao za Bebu: "Možda ćemo sada voljeti se više, kad nas dele šume, kad nas dele ptice, kad nam ovaj život nove strane piše, kad uz moje usne nije tvoje lice".

Na obeležavanju pola veka "Ilidže", primetih suze radosnice na Bebinom licu.

- Srećna sam što vidim svoje kolege iz Beograda. Mi smo bili kao braća i sestre, ja sam u Beogradu ostajala po dva tri meseca, kao ekskluzivac "Beogradske estrade". Ugovarali su mi nastupe i godinu dana unapred.

Žao mi je što nema Safeta, Zaima, Meha, ali smrt je jedina pravda. Ovo je divan pokušaj da se oživi sevdalinka, kao pesma ovog podneblja. Još je važnije da se oživi sevdah kao način života - govorila je Beba za Muzičku apoteku.

Moja Muzička apoteka doživela je jedno od najvećih priznanja baš od Bebe Selimović. Kada sam joj predočio naziv emisije, uskliknula je od sreće: - Ijaooo, tako ti je divan naziv, i baš ti hvala za tako divan naziv emisije. Pesma zaista treba da bude lek. I ja sam pesmom lečila ljude, uvek verujući u dobru pesmu i dobre ljude. Pesma mi je pomogla da se vratim u život posle tragedije koju sam doživela sa prvim mužem. Pevala sam ja i onima koji nisu bili dobri, jer sam bila sigurna da će ih pesma izlečiti i oplemeniti - govorila je Beba u mikrofon Muzičke apoteke.

Zadnjih godina se povukla iz javnosti, i pored brojnih poziva poštovalaca iz svih krajeva sveta. Posvetila se sinovima, novom mužu, koncermajstoru Sarajevske filharmonije, unucima.

- Ja sam Beba Selimović samo kad izađem iz kuće. U kući sam majka, baka, komšinica, prijateljica, a naročito kuvarica i domaćica - pričala je sevdalijska diva.

P.S.

"Još mi uvek zvuči glas njen!"

Hvala ti za nezaboravne trenutke kraj Vrela Bosne.

Hvala ti za pesme na uvce.

Hvala ti za šarm i gospodstvo.

Hvala ti za sevdah kao način života.

Zbogom Bebo!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    12. mart 2020 | 00:13

    Predivan tekst Gorane, predivan kraj. Beba je bila prelepa zena, raskosnog glasa, kulturna, obrazovana zena, a blaga. Pevala je dusom, sva osecanja su se slila u njenu interpretaciju. Bilo jezadovoljstvo gledati je i slusati, svh ovih godina. Onaj ko voli sevdah, uvek pozeli bar jednu pesmu lepe Bebe. Vecna joj slava.

  • DervenD

    18. maj 2021 | 08:46

    Velicina jedne licnosti ogleda se u osecaju kada se treba povuci,bez obzira na popularnost.Beba je govorila:"Muz treba da ima zenu,drug prijatelja,majka da se brine za decu,u profesiji biti profesionalac,biti vredna domacica,podrzavati kucu"... Dubler "O, cuti ,cuti,srce moje prvi put sam cuo u izvodjenju Silvane Armenulic na jednom koncertu,u jednom malom Gradicu.Naime Beogradska Estrada je u to vreme davala koncerte i pevaci su bili rasporedjeni po grupama.Jedna od grupa je bila :Silvana Armenulic,Lola Novakovic,Velibor Spuzic Kvaka,a izvodjace je pratio ansambl gitariste Zarka Josipovica Skule,nekadasnjeg clana KUD Branka Krsmanovica.Daleko je ta izvedba od Bebine,a mislim da Silvana mozda to nije ni snimila.To je bilo vreme posle popularne serije "Ljubav na seoski nacin".Jos nisam cuo coveka koji je nesto lose rekao o Bebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA