≫ 

Godišnjica smrti Mire Vasiljević(1): "Đerdanka" k'o Desanka (PLEJLISTA)

 ≫ 

Mira je prvo zapevala na radiju, pa tek onda snimila gramofonsku ploču, 1961. godine polaže audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca i postaje solista Radio Beograda

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Jovica

    01. april 2020 | 03:05

    Mira Vasiljevic je bila jedna od retkih pevaca koje je podjednko dobro pevala izvorne, novokomponovane i starogradske pesme. Unusila je dusu u saku pesmu pa od izovrnih imamo jene remek dela: Bolna lezi Andjelija malda, Duni mi duni ladjane, Zora zori, Oj, Jelo, Jeleno, Vita jela do neba, Nekad cvale bele ruze, Crven fesic, Odakle si sel Ko't pokida sa grla djerdane; Starogradska dela, Oprosti mi mila mati, Cija je ono zvezda, Ti bi hteo pesmom da ti kazem, Imam jednu zelju, Tisina nema vlada svud; Novokomponovane pocev od Devojacke Kleteve, Zasto me ostavi, Jedinica, Nikada necu voleti, Zivot pise uspomene, Danas mi je dragom rodjendan, Sini munjo, Nemoj da me kunes, Prazan medaljon, Oci su mu kao kremen, Kockar, Zri, zri tamnjanika, Moj radnik, Rodjo moj, Vreme nema miljenika, Nikome te nedam, Volela bih da te nisam srela, Godine su prolazile... Havla joj za svaku pesmu i odpevani stih...

  • Nenad

    31. mart 2020 | 14:15

    Kada je legendarna Mira Vasiljevic, posle svojih solistickih uspeha, Sini munjo, Aj, ja sam secer, Zri, zri tamnjanika, Zivot pise uspomene, Prazan medaljon, Oci su mu kao kremen, Kockar, Momak za jednove vece, Vreme nema miljenika, osnovala svoj ansmbl Djerdan to je bilo nesto sto nasa publika nije imala prilike da vidi do tada. A mislim ni od tada. To je bio jedan celovecernji program; jedno lepo i kvalitetno sarenilo i za oko i za uvo. Mira je imala u pozadini vrhunsku grupu ljudi koji su joj pomagali: retitelj Jovan Ristic, Mira Cohadzic kostimograf, Bata Grbic koreograf. Uz to tu su bili i novinari koji promovisali njihov nastup: Slobanka Veselinovic, Ljiljana Drndarski, Nino Milnkovic...Pohvale i gostovanja su sizala sve strane. Publika i kritika odusevljeni. Dobrica Eric kaze, " Lepo ti je stici na kraj dan uz zveckanje Mirinog Djerdana." Hvla ovoj divi za sve sto. je uradila za nasu kulturu i estradu i sto nam je ostavil dela koja ce vecno da trarju. Svaka pevacica koja je pevla u Djerdanu nemoze da prica o svoj karijeri a da ne pomen Miru.

  • Danko

    29. mart 2020 | 18:01

    Rastao sam uz Miru Vasiljevic i ucio od nje i ako se nisam bavio estradom. Ucio sam kako treba pomoci drugima i radovati se tudjum uspesima. Kao ratno siroce mnogi su joj pomogli da uspe. To nikada nije zaobravila i tu pomoc vracala; pocev od svoji ucenika i kasnije mladima na estradi. Kao nastavica muzika imala je ucenika koji je prosto receno, skrenu sa pravog puta, nedolazeci na casove, managupiranje... Mira mu govorila da ima lepu buducnost i bila bi steta da ne uspe. Mira napusta estradu i pocinje da peva. Na jednom kocertu u Mostaru, Mira primecuje poznatu osobu provem redu i njegove oci. Dok koncert traje osoba iz prvog reda prilazi MIri i kaze, nastavnice da li me poznajete. Ja sam vas ucenik i vi ste me ucili kakav treba da budem. Zahvaljujuci vama, ja sam danas vojnik, ovo je moja supruga i moj sin. Umesto da produzi da peva, Mira pocne da place i nemoze da nastavi koncert. Voditelj koncert dolazi da vidi sta se zbilo. Voditelj je obajsnio publici sta se dogadja i onad nastja haos na koncetu. Publika aplaudira i skandira, Miro, Miro, Miro. Toje trajalo bar destak minuta. To je hvala koje je dobiva za dobra dela. Hvala sto je bila ovakva kakva jeste. Njena dela ce vecno da zive i u nasim srcime. Hvala velik divo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA