≫ 

Raša Pavlović u pesmama Buce Jovanovića: "Majstor mi je dao dušu" (PLEJLISTA)

- Dao mi je Buca dobre pesme, ali u pogrešno vreme - snimao sam uporedo sa Šabanom - kaže Raša za Muzičku apoteku

  • 2

"Mislila si da je ljubav dečja igra sa sokaka, a sad vidiš da to beše samo laž i san i varka. Sad pati, ako, ako, prebolet me nećeš lako, mislila si da je ljubav žarka dečja igra sa sokaka. Mislila si da ćeš uvek u životu srećna biti, da se nikad, nikad neće tvoje srce rastužiti. Kad se voli nema laži, srce bolno tad uzdiše, ljubit' sada želim drugu, tebe draga neću više." (B. Jovanović - Ž. Milosavljević)

Ovo je najpevanija pesma Buce Jovanovića iz opusa Raše Pavlovića. Snimljena je 1973, na vrhuncu saradnje Buce i Šabana. To je i objašnjenje zašto se nije čula više.

Raša Pavlović je solista Radio Beograda od 1965, kafanski pevač od '69, a u diskografiju ulazi '72.

- Kod Buce sam došao kao iskusan kafanski i školovan radijski pevač. U kafani sam naučio repertoar, a na radiju dikciju i disanje. Jer, ne možeš da uzimaš vazduh kad ti hoćeš, nego kad treba - veli Raša.

Pamti Raša audiciju na Radio Beogradu, kada je ušao u odabrano pevačko  društvo, u krug "državnih pevača". Bucina "audicija" bila je neprimetnija i spontanija. 

- Bucu sam sreo u Budvi 1970. u restoranu "Fontana". Ja sam pevao, a Buca lovio talente. To veče sam baš bio "pri šutu". Sećam se, "odvalio" sam jednu sevdalinku, što je za Bucu bilo dovoljno da me primi u svoje jato - kaže Raša za Muzičku apoteku.

Muzicka apoteka, Rasa Pavlović u pesmama Buce Jovanovića Printskrin: Promo

Samo su Šaban Šaulić, Šeki Turković, Cvele Radovanović i Gvozden Radičević snimili više Bucinih pesama. Od 1972. do 1982. snimio je Raša 18 pesama sa Bucom Jovanovićem: "Voleo sam je", "Ljubav je kratka bila", "Sad pati, ako, ako", "Zbog mlade krčmarice", "Ne plači, čemu to", "Kad godine prođu", "Ženi se, ne čekaj", "Da znaš draga", "Zora rudi", "Ptico siva", "Možeš li ti bez mene", "Vrbasu, hladna rijeko", "Ne varaj sebe, ne varaj mene", "Negde daleko misli mi lete", "Ja bolujem zbog ljubavi njene", "Šumadijo, posestrimo moja", "Kad mi bude sedamdeset leta", "Dosta mi je nemirnog života".

- Dao mi je Buca dobre pesme, ali u pogrešno vreme - snimao sam uporedo sa Šabanom. Razmišljao sam i da ih presnimim. Našao bih i orkestar, otpevao bolje. Falila bi jedino Bucina svirka. Buca mi je dao dušu. Možeš da pevaš i vrhunski, a bezdušno, po sistemu - da l' ti peva, il' mi se učini? Naučio sam od Buce kako se pesma donosi i kako se emocija prenosi na drugog. Kad pevaš i gledaš čoveka u zenice, a on stane i sav se pretvori u uvo, e, to ne može da se plati nikakvim parama - poručuje Raša.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA