≫ 

84 godine od rođenja Šabana Bajramovića (2): Ležernost koja pleni i laž kojoj se veruje (PLEJLISTA)

I oni koji ga ništa ne razumeju, slušaju, vole i osećaju njegove pesme

  • 2

Ako bi poverovali u ono Bajagino - klasiku voli onaj ko razume - malo ko bi voleo Šabana Bajramovića. Pitanje je, zapravo, koliko Roma razume šta Šaban peva? I oni koji ga ništa ne razumeju, slušaju, vole i osećaju njegove pesme.

Upitah ga jednom, šta mu znači ono "kići, kići, ale, ale, ćići". Reče mi: "Ne znam ni ja šta znači. To i na srpskom i ciganskom ne znači ništa. Tako mi došlo!"

Tokom poluvekovne karijere snimio je nekoliko stotina kantautorskih pesama. Komponovao je, pisao reči, svirao nekoliko instrumenata, pevao, sve u jednom dahu. Onako nevino i naivno kako je počeo na niškoj kaldrmi, nastupao je i na najblistavijim pozornicama širom sveta.

Snimao je za "Diskos", "Jugoton", "PGP", "Jugodisk", "Suzi", "Melos"... Najviše je snimao za "RTV Ljubljana", oko pedeset legendarnih pesama. Čelnici najvećih jugoslovenskih produkcija odbili su Bajramovićeve pesme, sa obrazloženjem da su nekomercijalne. Tek kad su videli uspeh čelnika slovenačke produkcije, jurili su Šabana. Ali, Šabanu se nikad i nigde nije žurilo.

Sećam se muka muzičkog urednika Radio Šapca da ga privoli da peva na najvećem putujućem festivalu "Raspevana jesen".

- Šabane, je l' sigurno dolaziš?

- Umro ti meni, ako ne dođem!

I nije došao. Al' se niko nije naljutio.

Šaban Bajramović muzicka apoteka Foto: Promo

Prve pesme na pločama snima sa svojim ansamblom. Kasnije i sa Mujom Alijevićem, Svetomirom Šešićem, Bokijem Miloševićem, Batom Mitrovićem, Mustafom Ismailovićem, Draganom Kneževićem. Najviše legendarnih pesama snimio je sa ansamblom mestra Zorana Pejkovića. Dobio je poziv i od legendarnog Carevca da za arhivu nacionalnog radija snimi desetak trajnih snimaka. Zakasnio je pet minuta i od snimanja nije bilo ništa.

Šabanova ležernost je plenila. U njegovu laž se verovalo. Kolege su ga od milja zvale "Kompozicijo". Moj dragi prijatelj Danilo Živković je bio najsrećniji kada mu Šaban oceni pesmu sledećim rečima: "Izeš mi k...., al' ništa ne valja!".

U rodnom Nišu dobio je spomenik i bulevar. Nije dočekao već dodeljenu nacionalnu penziju. Među donatorima su bili i Brega, i Kusta, i mogi znani i neznani. I kako to kod nas biva, više ga poštuju mrtvog nego živog.

Šaban Bajramović Foto: Promo

"Akaja rat - Ova je noć", "Geljan dade - Prokleta je Amerika", "Dželi Mara po vašari - Mesečina, mesećina", "Lele, Lele - Ne idi od mene", "Maruška, Maruška", "Kakvu ženu imam ja", "Od kako me žena ostavila"... samo su neke od Bajramovićevih najpevanijih i najobrađenijih pesama. Šabanove pesme su snimali Boban Zdravković, Dara Bubamara, Acko Nezirović, Toma Jovanović... A tek Bregović?

Na današnjoj plejlisti su neke od legendarnih Šabanovih pesama, toliko puta obrađivane, dorađivane, prerađivane, ruku na srce i nagrađivane.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA