≫ 

Zvuci varoške kaldrme (2): "Palilulci", "Bački medaljoni", "Lole", "7 mladih", "Skadarlija"

"Sedmorica mladih", taj najmoćniji "diksilend" ansambl sa ovih prostora, približio je najveće svetske hitove i poslednjim narodnjacima

  • 0

"Zajedno smo sinoć pili vina, pili smo ga iz srebrne čaše.

Nad Savom beše divna mesečina, po njoj bele lađe zaplivaše.

Još jednu noć, još jednu čašu, još nam jednom sviraj, sviraj tamburašu.

Dok je krčmar točio nam vina, gledale me oči tvoje sjajne.

Na maloj adi beše mesečina, oči sjajne, spazih vaše tajne.

A kada smo ispraznili čaše, malim čamcem krenusmo sa ade.

Rekom s nama plove senke naše, samo reka naše tajne znade." (Predrag Vuković Vukas)

Ovu pesmu su 1973. prvo snimili "Palilulci", ne beogradski, nego čačanski! Boban Minić, Aca Bjelica, Čeda Borisavljević i Predrag Vuković Vukas ostaće u trajnom sećanju mnogih Čačana, posetilaca "Lovca" i drugih restorana kojima su davali taj urbani šarm. Pomenuta četvorka je 60-ih godina prošlog veka nabavila primove i gitare i, na potezu od od centra grada prema gradskim parku i Borčevom stadionu, počela da zabavlja društvo po parkovima, na Moravi, ulici. Svirali su romanse, stare gradske i latino pesme. Sa "Palilulcima" je počeo i Predrag Vuković Vukas, jedan od najvećih kompozitora narodne muzike. U kafani su zarađivali, u kafani su, obično, i trošili bakšiš.

Sekstet "Skadarlija" (Vlada Popović, Živojin Jovanović, Predrag Matić, Stevan Mihajlović, Mikan Sekulić, Nikola Stefanović) je muški pevački ansambl sastavljen od članova Hora beogradske opere. Snimili su stotine antologijskih starogradskih pesama. Prvi su na nosačima zvuka snimili ciklus solunskih pesama. Iako nedovoljno prijemčivi za prosečno narodnjačko uvo, prvi su, još u doba titoizma, snimili "Vesela je Srbadija". Otmenost je nekad podrazumevala patriotizam.

Ansambl "Lole" čini sedmorka urbanih i muzikalnih ljudi: Aca Vasić - vokal drugi tenor i gitara, Ljubomir Živkov - vokal bariton i bas prim, Ljubomir Plemić - vokal bas i bas prim, Siniša Žunić - vokal prvi tenor, Ljubomir Veljković - vokal drugi tenor, Slobodan Popović - vokal bas i gitara, Petar Mušović - vokal prvi tenor i bas prim. Svi pevaju i svi sviraju, od ruskih, makedonskih, kozačkih, sevdalijskih, do novih gradskih pesama. Proslavili su u starogradskom ruhu i "Eleno kerko" i "U lijepom starom gradu Višegradu".

Ansambl "Bački medaljoni" okupio je Kosta Ševarlić i formirao šestorku sa harmonikom, dve gitare, klarinetom, violinom. Snimali su dinamične i vesele pesme sa motivima iz cele Vojvodine. Naročito vam preporučujem pesme "Op sela na karuce seka" i "Ta bili smo na zanatu po celom Banatu".

"Sedmorica mladih", taj najmoćniji "diksilend" ansambl sa ovih prostora, približio je najveće svetske hitove i poslednjim narodnjacima. S druge strane, otpevali su Šantićevu "Eminu" na engleskom, u maniru crnačkih duhovnih pesama. Snimili su i Šabanovu "Ne plači dušo" u starogradskom ruhu. U muziku su dodali i malo glume, malo igre, te od sebe napraviše muzičko pozorište. Uz Jovu Radovanovića i njegove plemenite komedijaše ne primetismo da godine prođose. I tužan susret sa ogledalom lakše se podnese uz "Čiča peče rakiju" i "7+7".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA