≫ 

Anđelka Govedarović u sentiš izdanju: Apoteku slušam dok spremam ručak (PLEJLISTA)

Tako umilan i sladak, a tako prefinjen i školovan glas, prava je retkost u svetu narodne muzike

  • 3

"U jutrima onemeše ruke što noćima grliše te žudno, htedoh ljubav da potraje večno, al' sve dragi beše uzaludno. Stanite godine moje, vratite dane mladosti, čitav bih život dala za dve, tri kapi radosti. U srcima sagoreše vatre što ljubavi darovaše krila, ljubljah žarko, al' ne znadoh tada da bih tebe dragi ostavila. Na rastanku izgubi se sreća, u nepovrat ode zadnja nada, vreme htede da ugasi ljubav i oduzme što srcu pripada." (Buca Jovanović - Vlada Grujić)

Ovu Bucinu tugovanku, verovali ili ne, snimila je Anđelka Govedarović, prva dama tamburaške i vojvođanske pesme. 

- Danas kad čujem ove Bucine pesme, rasplačem se. Ne zato što prođoše godine, nego vidim koliko sam išla ispred vremena. To što sam snimila sa Bucom (6 pesama), išlo je ispred vremena, a nedostižno je i danas. Druga je stvar što današnji muzički urednici nemaju ukusa i širine. Iako sam rođena u Sremu, počela sam sa sevdahom i izvornom narodnom muzikom na školskim priredbama i u "Špancu". Snimala sam trajne snimke za Radio Beograd, Radio Novi Sad, Radio Zagreb. Snimala sam sa Kićom Salabincem i za Radio Osijek - priča raspevana Sremica.

Anđina muzikalnost se čuje na puškomet. Tako umilan i sladak, a tako prefinjen i školovan glas, prava je retkost u svetu narodne muzike. Anđa peva i slatko i tačno, a to je najteže.

-  Sa Bucom sam počela saradnju na početku diskografske karijere. Na Beogradskom saboru 1969. pevala sam i snimila pesmu "Čuvaju, čuvaju" Dobrivoja Baskića iz Prištine. Pesma mi se nije dopala, sve dok je Buca nije odsvirao i aranžirao na svojoj harmonici. Zahvaljujući Buci, evo i ja, okorela Sremica, zavoleh šumadijske pesme - seća se Anđa diskografskih početaka.

Početkom sedamdesetih bejahu aktuelne singlice sa dva pevača, jedan s jedne, drugi s druge strane. Na "podeljenoj" ploči sa Žikom Nikolićem iz '70. godine našla se Bucina pesma "Nežne reči". Sa Bucom i njegovim tekstopiscem Vladom Grujićem snima pesme "Dosta je bilo ljubavi" i "Stanite godine moje" na singlu iz '71. Na "Hit paradi" '76. snima pesme "Drugarice, uteši mi majku" i "Koga hoću ljubiću, koga neću varaću" u muzičkoj režiji Ilije Spasojevića i Buce Jovanovića.

Anđelka Govedarović muzička apoteka Foto: Promo

Kada sam pre dvadesetak godina "bunario" pomenute pesme u mojim radio emisijama, slušaoci ne prepoznaše Anđu, a i Anđa jedva prepoznade sebe. Zato sam joj i snimio sve te "siročiće" da bi imala šta da sluša dok sprema ručak.

- Veruj mi da mi je toliko drago što postojiš i ti i ta tvoja Muzička apoteka. Kad sam te upoznala nisam imala pojma šta sve znaš, šta ti skupljaš, šta ti radiš, kako nas ceniš i pomažeš, kako nas sve voliš i kako nas ne zaboravljaš - istopi me Anđa od miline.

Danas bira gde će da peva, a svakom može da stane na crtu. Ipak, najviše voli domaći teren:

- Janika Balaž mi je predodredio fah. Sećam se, sa cigarom zalepljenom za usta, sluša me dok pevam i veli: "Ti, Anđo, ne pevaš ni mnogo seljački ni mnogo gradski, nego baš onako kako treba".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    1. maj 2020 | 17:45

    Gospođa Anđelka.

  • Boža zemunac

    1. maj 2020 | 21:47

    Lepa žena sa lepim glasom. Pevali smo humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Anđa, srce od žene. Živa bila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA