≫ 

Sećanje na Latifa Havkića: Vrhunski, a neizvikan sevdalija (PLEJLISTA)

Uz Latifa se napijao i Buca Jovanović, pokušavao da ga preotme od Žiće

  • 1

"Beharom se Bosna okitila, pre sabaha Fata uranila.

Uranila, pa po bašti šeće, ja je prosim, a ona me neće.

Fato, Fatima, kćeri majčina,

najlepša si ti devojka

koju Bosna ima.

Kada Fata na teferič pođe, kraj pendžera uvek moga prode.

Džamli pendžer nikad ne zatvaram, jer zbog Fate čežnja srce para.

Ako Fato nećeš moja biti, handžarom ću srce rasporiti.

Oba srca, i moje i tvoje, i u mezar poćemo oboje." (Žića Kojić)

Ne, ovo nije tradicionalna bosanska sevdalnka. Ovu pesmu je napisao, komponovao i odsvirao sa svojim ansamblom Žića Kojić iz Čokešine, "Gromovnik sa Cera". Pesmu je pre pola veka snimio Latif Havkić, jedan od najboljih pevača sevdaha.

Latif Havkić (1946 - 2017) je rođen u Živinicama. Detinjstvo je proveo u sirotinji, nadničio, a kasnije fizikalalisao u građevinskoj firmi. Upravo na jednoj takvoj skeli u Zvorniku, upoznaje ga Žića Kojić.

- Svratio sam posle koncerta u jednu poslastičarnicu u Zvorniku. Dok sam ispijao limunadu, zapljusnu mi dušu glas kao u rajske ptice. Ispravih se i ugledah: jedan umazani građevinac, seo na skelu, pije pivo, landara nogama i peva pesmu "Džaurko moja". Tako smo se upoznali i počeli saradnju koja je trajala od 1967. do sredine 70-ih - priča Žića Kojić za Muzičku apoteku.

Žića Kojić je prvi i najpolodniji kompozitor Latifa Havkića. Od '70. do '74. snima pet singlica sa šesnaest Žićinih pesama: "Čuj Mejrima, Mejrima", "Ja sam momak sevdalija", "Nikad me ne zovi", "Nesrećan sam u životu", "Ja sam majko u tuđini", "Došao je dan rastanka", "Ja zbog tebe bolujem i patim", "Zašto srcu pozleđuješ rane", "Fato, Fatima", "Srce si mi otrovala", "Bosno moja, pesmom opevana", "Zejno, Zejnule", "Još čašu vina dajte", "Da se nismo nikad sreli", "Nema pesme bez starog sevdaha", "Haj, došla Drina" (izvorna).

- Posle upoznavanja, pozvao sam Latifa u kafanu "Evropa" u Malom Zvorniku. Došao je, onako umazan od maltera, i uzeo od mene mikrofon. Kad je otpevao turu Safetovih pesama, gosti prevrnuše nekoliko stolova. Jasno mi je bilo o kakvom se pevačkom potencilju radi. Ostalo je samo da ga "uguram" u PGP za koji sam i ja snimao. Pitao sam ga ima li šta para i kakvog odela, a on će ti meni: "Što je kru'a - u meni je, što je ru'a - na meni je" - seća se Žića svog pevačkog otkrića.

Latif Havkic, muzicka apoteka Foto: Promo

Veliki broj izuzetnih pevača iz Bosne okušao je sreću početkom 70-ih u Srbiji. Prosto, nisu mogli da prođu u Sarajevu. I Latif je pokušavao kod Šerbe i Jovice...

- Odvajao sam od svog honorara da bi pevao sa mnom. Kupio sam mu odelo, napisao prvu pesmu "Čuj Mejrima, Mejrima" i poveo kod čelnika PGP-a. Jedva su ga prihvatili, i to uz moju obavezu da otkupim sve što se ne proda. Za mesec dana prodao je pedeset hiljada. Posle prve zlatne ploče, potpisali smo ekskluzivni ugovor sa PGP-om. Kada su mu legle prve pare, nije smeo da ode u banku da podigne bez mene - priča Latifov prvi kompozitor.

Uz Latifa se napijao i Buca Jovanović, pokušavao da ga preotme od Žiće. Šaban Šaulć je bio oduševljen Latifovim pevanjem. Prevaljivao je i po 300 kilometara da bi ga slušao u kafani. Latif je 1977. snimio jednu Šabanovu pesmu.

- Ti si ptica selica. I Safet je dolazio da ga sluša u kafani. Latif je znao pred njim da zakuca "Stoj, meseče, dolame ti žute", posle čega bi se Sajo pokupio i otišao.

Preminuo je 26. januara 2017. u Živinicama. Sutra ćemo predstaviti duetske uspehe Latifa Havkića i Žiće Kojića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA