≫ 

Rani radovi Novice Uroševića: Prvi pevači velikog kompozitora (PLEJLISTA)

Mića Panić Carevčanin je snimio neke od najskupljih "ujka Noletovih" pesama iz 70-ih: "Dunite vetrovi hladni", "Tamno je moje sunce", "Što odlaziš srećo"...

  • 0

"Kad se ljubav u mržnju pretvori

i kad srce prestane da voli,

tad nastaju dani tuge i besane noći,

kajanje i nada da će bolji dani doći.

Svako traži novu ljubav, a stara ga boli,

jer ostaje uvek nešto zbog čega se i mrzi i voli.

Od neverstva i mržnja se stvara,

kad se ljubav za ljubav ne vrati.

Tad devojka ostavljena mora da se kaje,

ljubav da preboli i ponovo da zavoli.

Nova ljubav što će skoro doći

ne odnosi mržnju preko noći.

U duši će uvek biti uspomena stara,

srce nek se bori da se njome ne zavara." (Novica Urošević)

Ovo je jedna od najslušanijih pesama hitmejkera Novice Uroševića (1945 - 2009). Prvu verziju je snimila Živkica Lazarević (danas Miletić) 1975. godine uz ansambl Tihomira Paunovića. Pesma je postala antologijska tek posle interpretacije Vide Pavlović, godinu dana kasnije.

- Živkica Lazarević je iz Melnice kod Petrovca na Mlavi. Sećam se, kada sam poslao njene prve pesme za štampanje, pita me dizajner iz produkcije: "Gde ti je taj Žikica?". Rekoh mu da nije "taj", nego "ta". Tada sam joj u ime na omotu ploče ubacio slovo "v" i pretvorio u Živkicu. I danas mi duguje košulju za kumstvo - priča Tihomir Paunović, legendarni frulaš i šef orkestra, u čijem je ansamblu ponikao i Novica Urošević i mnogi pevači iz istočne Srbije.

Novica Urošević (za prijatelje "Purca", "ujka Nole") je godinama svirao kontru, gitaru sa četiri žice, u ansamblu Tihomira Paunovića. U početku je pisao tekstove, a onda počeo i da pevuši i stvara melodije. Novica napiše i komponuje, a Tihomir Paunović sa svojom frulom neprikosnoveno šefuje orkestrom. Prve pesme Novice Uroševića snimljene su krajem 60-ih na pločama Dragoslava Živanovića Troše.

Goca Stojićević je kao devojčurak od 17 leta snimila Novičine pesme "Ako se nekad rastanemo" i "Majka nas je volela".

Mića Panić Carevčanin je snimio neke od najskupljih "ujka Noletovih" pesama iz 70-ih: "Dunite vetrovi hladni", "Tamno je moje sunce", "Što odlaziš srećo"...

Tu su i dvojica Ljubiša - Cvejić i Nikolić. Ovaj prvi je poznat kao "Trka", a ovaj drugi kao "Tulilan" (na romskom "debeli"). Ljubiša Nikolić "Tulilan" služio je kao obezbeđenje Noletove ekipe, naročito u povratku sa najskupljih svadbi. Snimio je jednu od najlepših "ujka Noletovih" iz tog doba: "Ne zalivaj ruže za drugog, sačuvaj ih do povratka mog".

Desimir Parpanđelović, poznati vlaški gitarista, snimio je Noletove pesme "Ulicama lutam" i "Ona samo tebe voli".

Poslušajte Radomira Vučkovića i Miroslava Kostića, neke od prvih Noletevih pevača, tako sličnih svome kompozitoru.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA