≫ 

Savo Radusinović uz svirku Tomice Miljića: Dve legende kratka veka (PLEJLISTA)

I Tomica i Savo uđoše u legendu, a poživeše tako kratko - Tomica 52, Savo 53 godine

  • 5

"Otkad ode ti od mene, ja za snove ne znam svoje, burne noći, dim i žene, življenje je to sad moje. Samo ti možeš da me smiriš, da me vratiš sa pogrešnog puta. Ako opet u moj život dođeš, jedan čovek prestaće da luta.Više stazu nemam svoju, za moj nemir ti si kriva, sunce naše davne sreće prekrila je magla siva. Ovaj život što ga živim, nije pravi put za mene. Svestan greške što je činim, moja mladost tiho vene." (Doca Ivanković - Stevica Spasić)

Ovo je najslušanija pesma Sava Radusinovića sa njegovog prvog i najređeg LP-ija iz 1981. Prelepa sentiš dvojčica, čija je slušanost u stalnom usponu, uz meraklijsku svirku ansambla Tomice Miljića. Pesma se slušala u kafani, na radiju, a samo retki diskofili su došli u posed ovog retkog Jugotonovog izdanja. Prvi album Sava Radusinovića štampan je u tiražu od nekoliko hiljada primeraka. Suviše skromno za ovakve pesme i ovakvog pevača.

Dugo sam jurio ovaj album, znajući koliko je redak. Na tržištu ploča koštao je pravo malo bogatstvo. Na Savinom prvencu je šest pesama Doce Ivankovića: "Samo ti možeš da me smiriš", "Srce moje deli se na dvoje", "Stani najzad, senko moja", "Pozdravi, oče, majku", "Odlaziš zauvek", "Vratiće se laste". Tu su i tri Savine pesme: "Beograde, ti mi dušu smiri", "Svako živi sad životom svojim", "Život se sa mnom poigrao, sine". Tu je i pesma Novice Negovanovića "Oprosti mi, majko". Svih deset pesama je aranžirao i odsvirao sa svojim ansamblom legendarni Tomica Miljić.

Savo je počeo da snima krajem 70-ih, baš kada je i Tomica formirao svoj ansambl. Prvu saradnju ostvaruju '79. na Savinom drugom singlu sa Docinim pesmama "Pomirenja više nema" i "Ja bih hteo da oprostim tebi". Tomica je svirao i na trećem Savinom singlu sa pesmama "Nismo bili od sreće daleko" i "Nesrećna ženo, ljubavi moja". Bile su to godine kada se u studiju snimalo na "tri, čet'ri". Pričao mi je Tomica kako se našalio sa Savom uoči snimanja njegove autorske pesme "Nesrećna željo, ljubavi moja", rekavši mu: "Mogao si i note da raspišeš". Na iznenađenje prisutnih muzičara iz Tomičinog ansambla, Savo je uzeo papir i za nekoliko minuta raspisao note.

Muzičku pismenost je nadogradio najsuptilnijom interpretacijom. To je bilo više od milovanja pesme - do tada nešto nečuveno, Savino tepanje i otezanje samoglasnika. Savinim emocijama bejaše tesno, produžavao je i dugouzlazne akcente. Ovakvim pevanjem ne bi prošao kod Carevca, zato ga i nije bilo na RTS-u. I kad je snimao najveće hitove, nije bio miljenik televizije. Ušao je u narod sa lokalnih radio stanica, sipajući emociju kroz svoje note i rime.

Savo Radusinović Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Diskografija Sava Radusinovića je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih ostvarenja. Na tako malo nosača zvuka, mnogo lepih i večitih pesma. Po tome je najsličniji Milančetu Radosavljeviću, koji mu i beše jedan od uzora.

Na današnjoj plejlisti su pesme koje je Savo snimio uz svirku i ansambl Tomice Miljića pre 40-ak godina. I Tomica i Savo uđoše u legendu, a poživeše tako kratko - Tomica 52, Savo 53 godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HANOVER

    12. maj 2020 | 13:34

    UPOZNALA SAM GA 1980 PEVAO JE BA VASARU U NATALINCIMA KRAJ KRAGUJEVCA. BIO JE SARMANTAN; STIDLJIV ALI VELIKI GOSPODIN ! U SVAKOJ SAM PESMI PRONASLA SEBE ; HVALA TI SAVO NA DIVNIM PESMANA ; POCIVAJ U MIRU NEKA TE ANDJELI CUVAJU.+++

  • alal vera alal vera

    12. maj 2020 | 08:01

    savo jedan jedini i ne ponovljivi

  • BosnaE

    12. maj 2020 | 12:00

    Jedno pismo jedna suza,pa pjesma Smederevu,pa da ne nabrajam,suvisno je bilo sta reci za ovog narodnog covjeka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA