≫ 

Lepa Lukić u pesmama Pere Tanasijevića: Sećanje na kraljičinog muzičkog oca (PLEJLISTA)

- Upoznali smo se, čuo me je uživo uz harmoniku Radojke Živković i oduševio se mojim glasom i ukrasima - priča Lepa o svom kompozitoru

  • 4

"Oj meseče zvezdo sjajna, čežnjo moja zavičajna,

da l' još svetliš istim sjajem ti nad mojim krajem?

Svako veče duša plače, misli lete stalno gde ostaše snovi mnogi,

dani moji bosonogi što mi život znače.

Da l' još stoji selo moje, lisna gora i prisoje,

da l' još moja majka stara s bolom razgovara?

Oj meseče dunjo zrela, ja sam željna rodnog sela,

zašto nisi ogledalo da ga vidim malo?" (Petar Tanasijević - Miodrag Milutinović)

Ovo je pobednička pesma festivala "Beogradski sabor" iz 1972. godine. Briljantan tekst pesnika Miće Milutinovića, upakovan u melodiju Pere Tanasijevića i aranžman Bore Ilića, uz Veliki narodni orkestar pod upravom Miodraga Jašarevića. Imala je Lepa i većih hitova i zvučnijih kompozitora, ali, brojke su na strani Pere Tanasijevića.

- Vraćala sam se sa koncerta u Aleksandrovcu i onako neobavezno u autobusu pevušila pesmu "U sokaku komšija mi jutros šljive bira". Nisam ni znala da ispred mene sedi kompozitor te pesme. Upoznali smo se, čuo me je uživo uz harmoniku Radojke Živković i oduševio se mojim glasom i ukrasima. Ponudio mi je pesmu "Od izvora dve putića" i tako je počela naša saradnja koja je trajala tridesetak godina - priča Lepa o svom kompozitoru.

- Moje pesme su slika života, lepote naših sela, reka, običaja. Pisao sam i komponovao ono što sam doživeo i osećao.

Eto, na primer, voleo sam bunare i izvore. Obilazio sam ih kao dete u mojoj Smederevskoj Palanci, a kad sam se oženio, mamili su me izvori u tazbini, na Kordunu. I tako, napajajući svoju dušu, ugledam šuraka u ljubavnoj akciji. Posmatrao sam dva prepletena tela, i taj poljubac na rastanku koji je trajao duže od ljubavnog čina. Izvor osta, ona ode jednim, a on ode drugim putićem - pričao je Petar Tanasijević o nastanku legendarnih "putića".

Petar Tanasijević (1932 - 2016) je komponovao za Lepu Lukić oko 120 pesama: "Od izvora dva putića", "Varaš me, varaš me", "Čaj za dvoje", "Saran ćilim vijugama", "Što kapiju nisi dragi sinoć zatvorio", "Oj, meseče zvezdo sjajna", "Imam nano dva dilbera", "Idu putem dvoje ne govore", "U sokaku komšija mi šljive bira", "Pevam i tugujem", "Ne živi se hiljadu godina", "Ko će da me voli", "Kćeri moja milija od zlata", "Kad bih znala da me sanjaš", "Vremena su prošla stara", "Tarabica od mladog cerića", "Opančići na kljunčiće", "Udajem se sutra", "Od šofera većeg lole nema", "Al' sam se zaljubila", "Ej, što da ne", "Uspomene, uspomene", "Da li ćeš me voleti ko sada"...

Petar i Lepa su jedan od najuspešnijih i najdugovečnijih tandema u narodnoj muzici. Petar se zaljubio u lepin glas i ukrase. Carevčeva ekipa je "bolovala" od piskavih glasova, legendarnih soprana Danice Obrenić, Radmile Dimić, Anđelije Milić. Petar je voleo taj Lepin neponovljiv alt. S druge strane, Lepa je poštovala Perinu skromnost, muzikalnost, obrazovanost. Svirao je gitaru, bio solista radio Beograda, završio Filološki fakultet, napisao desetine pesama za koje i Lepine kolege misle da su izvorne. Retko plodan, a neizvikan autor.

Petar Tanasijević je preminuo na današnji dan, 13. maja 2016. Malo je pričao o sebi. Sve je rekao pesmama.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    5. jun 2020 | 16:40

    Petar Tanasijevic je imao uspehe i sa drugim pevacima. Pisao je iza duet Radulovic-Jovanovic, Milosevic-Aleksic Divlje ruze, Blagojevic-Lazarevic imam nano dva dilbera, Dusica Bilkic idu putem dvoje i verovatno najveci hit sa Mirom Vasiljevic, godine su prolazile, kao i moj dragane, Zr, zri tamnjanika, budi opet zivot moj, zasto sad odlazis, nikome te nedam... Hvala mu.

  • Milovan

    31. maj 2020 | 17:45

    Mira Vasiljevic je unosila dusu u svaku odpevanu pesmu. Bila je majstor i podjednako pevala izvorne, novokomponovane i starogradske pesme. Za svaku pohvalu i za nezaborav. A pored toga bila je i dama.

  • Mirjana

    13. maj 2020 | 10:29

    Lepa Lukic kraljica srpske pesme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA