≫ 

65. rođendan Goce Stojićević (2): Razvedrolog u danima namrčenim (PLEJLISTA)

I zaista, u danima namrčenim nema boljeg razvedrologa od Goce Stojićević

  • 2

"Ostao je bele zore trag, odlaziš a tako si mi drag.

Mirim se sa tim, s tobom gubim sve, još me bole zadnje reči te.

Zagrli me ti i oprosti mi, stegni srce, nemoj plakati,

jedno drugom smo bili sve, prva ljubav, sreća i proleće,

sada prošlo je, prošlo sve, jedno drugom smo bili sve, prva ljubav, sreća i proleće, sada prošlo je, shvati molim te.

U tvom srcu umrlo je sve, nema više mesta za mene.

Ljubavi će, znam, biti i bez nas, nisi tu, a još ti čujem glas.

Umorna i budna čekam dan, k'o da s tobom ode i moj san.

Tužne pesme stih sad mi znači sve i kroz pesmu čujem reči te." (Rale Ćajić)

Eto, to je Goca Stojićević u ranom "Južnovetrovskom" ruhu, u pesmi koja je oličenje vaskrsnuća u narodnoj muzici. Snimljena je 1983. na albumu "Jugodiska", na melodiju i stihove Raleta Ćajića.

- Ta pesma je prva povukla nogu i postala istinski evergrin. Ne znam zašto je ćutala petnaestak godina, ali znam kako je nastala. Slušajući jednu staru pesmu na albanskom jeziku ("Da šuri"), poželela sam da snimim nešto slično u sedmoosminskom ritmu. Obožavala sam kosmetski melos, taj zov starine, te divne melodije i ritmove uz koje mi je lepo i kad ne razumem reči. Moj kolega Rale Ćajić, kantautor i narodne i zabavne muzike, stvorio je nešto avangardno i neprolazno - kaže Goca.

Pored albuma iz 1983, Goca Stojićević je snimila još jedan, i to koktel album za "Južni vetar". Ostaće zapisano u diskografskim arhivama: Duško Kostić, Luis, Rale Ćajić i Goca Stojićević su prvi pevači na prvom albumu vokalno-instrumentalnog sastava "Južni vetar" iz 1980.

- Najpre sam zavolela stari vlaški i šumadijski melos. Kasnije sam pevala i snimala orijentale, begine, sa-sa, balade. Nisam jurila hitove, a nisu ni oni mene. Moji hitovi se rađaju polako, a žive dugo - naglašava Goca.

"Jutros mi je ruža procvetala", "Zapiši u svom srcu", "Ja ne mogu mila majko bez njega", "Zagrli me i oprosti", "Pusti me da nađem srcu lek", "Te sam noći prevarila sebe", "Pala ćuprija", "Pevaj ujko, pevaj rode", "Nisi znao da me čuvaš", "Nazdravimo prijatelji", "Nema više polomljenih čaša", "Zar jedan čovek razum da mi uzme" - kakav niz besmrtnih, a tako stilski različitih pesama iz Gocinog repertoara. I jedna iz ovog niza dovoljna je za uspešnu karijeru.

- Kad sam snimala sve te pesme, imala sam i drugih prioriteta: škola, fakultet (Goca je diplomirani veterinar), udaja, porodica, deca. Zato nisam imala ni reklamu ni tiraže. Govorilo se - Goca ima lepe pesme i lepo peva. U prevodu - nema tu para! Ali, vreme i kvalitet učiniše svoje, pa i moje koleginice lepo žive od mojih hitova - primećuje Goca.

Prijatelje i poštovaoce veseli svakog vikenda u svom "Klubu LM" u beogradskom naselju Medaković.

- U mojoj ekipi nadležnosti su strogo podeljene - precizira Goca.

- Ja sam antistresoludolog. Izvorinka Milošević je cicomacolog i selfolog. Jasna Đokić je moćnoglasolog. Sale Haos je gocopljuvolog i pevo-đusko-smeholog. Peđa Ilić je svaštosvirolog. Nena Vukadinović je bila evergrinolog.

I zaista, u danima namrčenim nema boljeg razvedrologa od Goce Stojićević.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    13. jun 2020 | 19:36

    Gordana Stojicevic je dosta snimala ali sira javnost je uporedila lik sa pesmama teka kada je postla clan Ansambla Djredan legendarne Mire Vasiljevic. Imale su po tri koncert na dan i gosti u svim radio i televizijskim emisijama. I kada je otisla iz Djerdana o njoj se i dalje govorilo ona Mirina mala. Ona ustvari o tome govori cesto i vreme provedeno sa Mirom i Djerdanom

  • SVM

    11. jun 2020 | 10:40

    ANDJEOSKI GLAS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA