≫ 

Ljuba Aličić u pesmama Ace Stepića: Redak spoj mirne harmonike i srčanog pevanja

"Hoću ljubav neću prijateljstvo" podigla je na noge tradicionalno tešku publiku na "Ilidži" 1979

  • 2

"Bližimo se svom trenutku sreće kao lađe svojoj tihoj luci, pusti suze nek orose cveće koje tebi sad nosim u ruci. Hoću susret u četiri oka, dođi sama ne traži svedoka, da ti šapnem od srca dve reči, poljubac je od rastanka lepši. Na put nam je stao neko treći, zbog koga smo rastavljeni bili, al' vreme se smeši našoj sreći, sve nam vraća što smo izgubili. Ne dozvoli da se prošlost vrati, stare greške da nam se ponove, daj mi ljubav, ljubav ću ti dati, dođi sama dok te srce zove." (Aca Stepić - Gradimir Jovanović)

Ovo je prva od 12 pesama Ace Stepića na pločama Ljube Aličića. Imao je do tada petnaestak snimljenih pesama, sedam ploča, dvadesetak godina, i muzikalnost koja obara s nogu.

- Ljuba je voleo moj stil komponovanja, tražio je nešto poput "Šesnaest ti leta beše". Odmah sam mu ponudio jedan "otpadak" (odbijenu pesmu od strane Milančeta Radosavljevića) "Hoću susret u četiri oka". Moje dotadašnje dvojke važile su za mirne i gospodske. Ljuba je prvi živnuo moje pesme, dao im svoju srčanost - kaže maestro Aca Stepić.

Svirajući godinu dana harmoniku u Carevčevom ansamblu, Aca Stepić je usavršio svoju stilsku prepoznatljivost. I kada je formirao svoj ansambl i počeo da snima ploče, Acine pesme su zazvučale kao trajni radio snimci.

- Kod Carevca sam naučio kako se harmonika obuzdava, kako drži harmoniju i kad je u senci violine. Zato i moji narodnjaci zvuče šlagesrski, zato je moj ansambl mogao da prati i najveće zabavnjake. Ipak, Ljuba Aličić je prvi pevač koji je malo pomerio i razmrdao moj stil - kaže gospodin Aca Stepić.

Za samo dve godine saradnje snimili su 12 pesama, tri singla i jedan LP, ostvarili i zapažen festivalski uspeh. "Hoću susret u četiri oka" nije veliki hit, ali je uvek tu negde. "Hoću ljubav neću prijateljstvo" podigla je na noge tradicionalno tešku publiku na "Ilidži" 1979. I pesma sa trećeg singla "Nosila si burmu moje majke" iz 1980, uz pakleni tempo i maestralnu violinu Ace Šišića, spada u red najskuplih iz Ljubinog opusa.

Vrhunac Acine i Ljubine saradnje je LP iz 1980. sa nekoliko besmrtnih pesma: "Šeherzada", "Nisi znala za bol srca moga", "Nikada ti oprostiti neću", "Otac je prodao kuću", "Vrati tata mamu", "Miruj srce ne luduj", "Večeras mi ne donosi cveće".

Muzička apoteka Ljuba Aličić Printskrin: Youtube/Diskos Official

- To je stilski moj naraznovsniji album. Ima tu i srceparajućih dvojki, paklenog tempa, begina, orijentala. Najviše sam polagao u pesmu "Otac je prodao kuću", a ona se najmanje čula. Moj kolega Buca Jovanović je tu pesmu snimio sa Zoranom Kalezićem - poručuje legendarni Aca Stepić.

- Mnogo smo očekivali i od "Šeherzade", ali se načekasmo dvadeset godina da bi se čula, i to tek u novom ruhu i interpretaciji Esada Plavog. Tipovali smo i na "Nisi znala za bol srca moga", stavili je na "A1", i eto, prihvatiše je klinci, postade jedna od Ljubinih udarnih. Sve u svemu, svaka pesma sa Ljubom opravdala je svoje postojanje - rekao je Aca Stepić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    14. jun 2020 | 11:55

    Gospodski Aca Stepić. Prepoznatljiv majstor violine. Ko poznaje narodnu muziku, voli je prepoznaje orkestre. Uzivanje je slusati sva njegova u izvodjenju, nedadmasnog Ljube Alicica. U Fonoteci je ostalo samo blago nase muzike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA