≫ 

Novica Negovanović u pesmama drugih autora: Kad je Nole naslika (PLEJLISTA)

Neki su zamerili Noletu toliko violina u jednoj šumadijskoj pesmi, ali, eto, pesma pobedi i vek i kritičare

  • 1

"Selo moje kraj Morave, volim tvoje običaje, volim svadbe i veselja, komišanja i posela. Kada momci prođu sokakom na prelo, devojke ih kradom gledaju veselo, harmonika svira i kolo se vije, igraju ga momci Šumadije. Ništa lepše kad uveče čujem pesmu žetelaca, slušam zvonki glas kopača, a pesma je bez svirača. Nije više k'o nekada da te petli zorom bude, onih dana više nema kad pogaču majka sprema." (Zlatibor Đorđević)

Ovo je tek jedna u nizu šumadijskih lirskih pesama iz opusa maestra Novice Negovanovića. Snimljena je 1979. godine na LP-iju "Beograddiska", uz aranžman Dragana Kneževića. Neki su zamerili Noletu toliko violina u jednoj šumadijskoj pesmi, ali, eto, pesma pobedi i vek i kritičare. Od ove pesme ima i popularnijih, slikovitijih nema mnogo.

- "Selo moje kraj Morave" je vrhunac moga usavršavanja, i pevačkog i onog aranžerskog. Eto šta znače časovi pevanja kod profesora Koste Mihajlovića i gudačka sekcija Dragana Kneževića. Ali, bilo je i onih kojima se nije svidela u tom prvom snimku. Aca Kostić, urednik "Studija B", upita me: "Šta će ti simfoničari u jednoj moravskoj pesmi?"

- Izgleda da ova pesma budi ono najlepše u nama. Imam utisak da je moji slušaoci ulepšavaju svojim utiscima. Jedan mi reče: "Želja mi je da u ovakvoj Srbiji, kao što je u pesmi, živim i  umrem". Drugi mi vele: "Kao da si naslikao moje detinjstvo". A moji Moravci primećuju: "Eh, da je naša Morava stvarno lepa kao u tvojim pesmama" - ređa Nole opservacije oduševljenih slušalaca.

Ogromnu većinu svojih snimljenih pesma Nole je sam komponovao i odsvirao. Svojim emotivnim donošenjem nadogradio je i pesme drugih autora.

- Na festivalu "Beogradski sabor" 1976. godine snimio je moju pesmu "Ne vraćam se više u tuđinu kletu". Novica je veoma lepo i toplo otpevao, sa puno duše, sa lepom dikcijom i dinamičnim nijansiranjima. Zbilja, nadahnuta interpretacija koja budi i širi najplemenitje emocije - kaže legendarni Radoslav Graić, kompozitor i višedecenijski muzički urednik RTS-a.

Proslavio je Nole i pesme Milutina Miće Stojanovića. Pre 40 godina snimio je dve Mićine pesme: "Kome šumiš oj Moravo" i "Stara harmonika". Bio je to vrhunac Mićinog stvaralaštva kada je na svojim duplim LP pločama okupio petnaest najboljih pevača da pevaju njegove pesme.

- "Kome šumiš oj Moravo" posvetio sam svom ocu, vodeničaru na Moravi. Hteo sam da ovekovečim vodenicu, koja nije bila samo mesto vila i karakondžula, nego i seoski dom kulture i mala fabrika. Pesmu sam dao Cunetu i sa ansamblom Zorana Pejkovića pošao na snimanje u studiju u "Košutnjaku". Za vreme probe upade Nole i reče: "Ovo daješ meni!". Srećom, Cune je bio suviše veliki gospodin, pa se nije naljutio - priča Mića Stojanović, pesnik i kompozitor prave narodne muzike.

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/ PGP RTS - Zvanični Kanal, PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

- Dao sam je Noletu, i sad vidim da nisam pogrešio. Siguran sam da je stiski bliža Noletu i da je prošla bolje nego što bi kod Cuneta. Dao sam mu i pesmu "Okićena s malo para, harmoniko moja stara", koja se tek zahuktava i postaje sve slušanija. Opisao sam kako i harmonika ima svoje vreme, kako i harmonikaši prolaze sa harmonikom - priča Mića Stojanović, pesnik i kompozitor prave narodne muzike.

Snimio je Nole i Obrenovu pesmu "Kad kroz selo prođem" na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu 1975. Snimio je Krnjevčeve pesme "Sećaš li se draga onog mesta" i "Stiže jesen doba najmilije" sa VNORTS-a. I Nedeljko Bilkić je komponovao za Novicu "Kad umoran budem pao", pesmu koja postade prava himna.

I Miša Mijatović je komponovao za Noleta jednu ubitačnu zavičajku "On je ovde odrastao". Pevao je Nole i pesme svog brata Predraga Negovanovića: "I ja imam dušu ljudi", "Ej, meseče brate", "Gde je noćas otvoreno"...

- Snimio sam i jednu sa Bucom Jovanovićem. To je pesma "Sava Sirogojno", na autorskom albumu partizanskih pesama Radeta Jovanovića. Tu pesmu sam čuo jednom u studiju, oduševio se, otpevao, snimio, i nikad je više nisam pevao. I danas tvrdim da je to moja najlepše otpevana pesma. Izletelo je sve najlepše iz mene. Da sam je vežbao više puta ili krpio kao što se danas radi, možda i ne bi bila tako lepa - poručuje Novica Negovanović.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    16. jun 2020 | 10:56

    Jedna reka u mom kraju,...neprevazidjena pesma. Nadam se da drzavni organi, rade na pronalazenju ukradenih stvari naseg umetnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA