≫ 

Narodna kola Ace Stepića: "Devojački vez" poručuje: igraaaj! (PLEJLISTA)

Učio je da svira kod legendarne braće Ilije i Milije Spasojevića iz Meljaka, usavršio prstored kod Mije Krnjevca, a diplomirao u sarajevskim kafanama

  • 3

Školovao se za geometra, a postao jedan od najvećih stvaralaca narodnih pesama i kola i šef jednog od najtraženijih ansambala u bivšoj Jugi - Aleksandar Aca Stepić.

- Ja sam rođen u Velikom Polju kod Obrenovca, u okruženju brojnih violinista. Kad sam se otisnuo od kuće, poneo sam gene svog oca, violiniste i narodnog muzičara. Brat mi je svirao harmoniku u očevom ansamblu, a ja sam upao kao zamena. Eto, tako sam zavoleo harmoniku i narodnu muziku - priča Aca.

Učio je da svira kod legendarne braće Ilije i Milije Spasojevića iz Meljaka, usavršio prstored kod Mije Krnjevca, a diplomirao u sarajevskim kafanama.

- Jedan mađarski orkestar iz Subotice tražio je harmonikaša. Javio sam se, prošao audiciju i 4 godine svirao u sarajevskim kafanama sve što se može na harmonici - klasiku, šlagere, romanse, gradske, sevdah, izvorne, polke, mazurke. Naučio sam i note da čitam. To je bio moj fakultet za harmoniku - veli Aca.

1964. ulazi u diskografsko-estradni svet, počinje da komponuje narodna kola i pesme u tradicionalnom ruhu. Prva kola izdaje za produkciju "Diskos" i daje im naslove po sebi, svojoj supruzi, svojim bližnjim i svom selu: "Acino", "Nadino", "Mikijevo" i "Velikopoljsko kolo".

Drugu ploču sa narodnim kolima snima za produkciju "Sportska knjiga" uz solo violinu Ace Šišića, svog zemljaka, legende i dugogodišnjeg člana ansambla: "Rođendansko", "Vojino", "Živkino" i "Obrenovački vez".

- Prvo sam formirao kvartet: harmonika, bas, gitara i bubnjevi. Kasnije i kvintet, uz violinu Ace Šišića, i sekstet, uz klavijature Bode Nikolića. I kad nas je bilo četvoro, i kad nas je bilo desetoro, bili smo ansambl za sve ambijente i sve žanrove - ističe maestro Aca Stepić.

Stalna želja da donese nešto novo u narodnoj muzici rezultirala je desetinama kola za igru na nekoliko singlova i LP-iju "Jugotona": "Devojački vez", "Topčidersko", "Oplenačko", "Mirjanino", "Novo čukaričko", "Kolo Lepe Lukić", "Maturantsko", "Obrenovačko", "Batino", "Pašona", "Užičko", "Gajde", "Georgijevo".

Sa oduševljenjem najavljujem dolazak gospodina Ace Stepića u video izdanje Muzičke apoteke.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. jun 2020 | 09:15

    Aca Stepić- legenda. Drago mi je će biti gost.

  • Idžan

    19. jun 2020 | 10:56

    Gospodin i veliki profesionalac u poslu! Zadovoljstvo je bilo sarađivati sa njim! Dobro zdravlje mu želim!

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    20. jun 2020 | 10:39

    Gorane hvala što si se setio ovog velikog aranžera kompozitora harmonikaša Ace Stepić

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA