≫ 

Dragoslav Mihajlović, gejzir ispod Svrljiških planina (2): Kanarinac uz šlagere i južnjačke ritmove

Obišao je svet, a ostao veran rodnom Lukovu

  • 0

"Napiši mi jedno pismo, i seti se susreta naših,

napiši mi jedno pismo, i ako zajedno nismo.

Napiši mi sve o sebi, gde tvoja kosa spava,

napisaću i ja tebi o mirisu usnulih trava.

Sačuvaj me ljubavi moja, u svom srcu i u snu,

da budemo prijatelji, i u dobru i u zlu.

Napiši mi jedno pismo, i seti se susreta naših,

napiši mi jedno pismo, i ako zajedno nismo.

Poljubi me, imaš sliku, neka stoji pored tvoje,

poljubiću i ja tebe da zbližimo duše svoje." (D. M. Kanarinac - A. Stefanović)

Nisam znao da je Kanarinac snimio ovu pesmu, sve dok je nije odrecitovao i neobavezno otpevušio u mojoj radio emisiji. Tako saznah da Kanarinac peva i baladice, i to vrhunski. "Napiši mi jedno pismo" snimljena je 1984. godine uz ansambl Branimira Đokića. Nije se mnogo pevala, i danas ćuti, a uvek može da vaskrsne.

- Često se čuje kako je mene proslavila jedna namenska pesma "Svadba, svadba". U stvari, mnoge pesme iz mog opusa su namenske - namenjene carici moga srca. Neke su namenjene zavičaju, roditeljima, prijateljima, mom rodu. Svaka pesma je nekome namenjena - razmišlja Kanarinac.

Ostaće zapisano u analima jugoslovenske estrade: Dragoslav Mihajlović Kanarinac, kao debitant, pobeđuje na kultnim festivalima: 1969. na "Ilidži" ("Ja te volim", prva nagrada publike), 1970. na "Beogradskom proleću" ("Budi mi devojka", prva nagrada stručnog žirija, prva nagrada publike, i "zlatna detelina").

- Uoči "Beogradskog proleća" Kvaka i ja smo bili cimeri u Majke Jevrosime, u centru Beograda. Ja sam njemu poklonio zlatan sat, a on meni njegov sako. Tada smo se pobratimili. Nisu to bila takmičenja u kojima sam ja uobrazio da sam pobedio Šabana, Safeta, Bilkića, Tomu, Kvaku, Lepu, Tozu, Silvanu. Nisu ni svi ti velikani osećali nekakvu gorčinu poraza ili zavisti. Videti na jednom mestu pevače koje sam do tada slušao na radiju i gledao na televiziji, delovalo je na mene nestvarno. Uložio sam celog sebe da pesmu donesem iskreno, intonativno i ritmički tačno. Izgleda da mi je publika poverovala - kaže Kanarinac.

Dragoslav Mihajlović Kanarinac Dragoslav Mihajlović Kanarinac Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Posle pobede na "Beogradskom proleću" osvanuo je naslov: "Kanarinac natpevao Kvaku". Uspeh mladog kolege, Kvaka je ovako prokomentarisao: "Meni treba da zahvali za prvo mesto, jer, odnedavno stanuje sa mnom, pa sam ga pelcovao srećom".

Kanarinac je osvojio i publiku i žiri. Pored neobične boje glasa, doneo je nešto šlagersko među teške narodnjake. Doneo je i neponovljiv scenski nastup, harmoniju reči i slike, totalnu posvećenost pesmi.

- Na "Beogradskom proleću" pre svih nas na scenu je izašao Šaban sa "Utjehom". O, Bože, kakav je to hit! Publika je bila u delirijumu, vraćala ga više puta na scenu. Ja sam bio u transu, čestitao Šabanu. Zatim su pevali Lepa, Nedeljko, Cune, Serbezovski. A ja, zamislite, u sendviču između Kvake i Tome. Ali, izgleda da je to bila moja prednost - veli Kanarinac.

Dragoslav Mihajlović Kanarinac Dragoslav Mihajlović KanarinacPrintskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Usledile su višemesečne turneje po Evropi i Americi. Eksplozija popularnosti nije ga uzdrmala.

- Posle pobede na "Beogradskom proleću", više sam pevao preko nego u Jugi - primećuje Kanarinac.

- Sećam se tromesečne turneje po Kanadi i Americi, u ekipi Nada Mamula i nas nekoliko u naletu popularnosti. 'Ajde što sam pevao sa ženom koja je razbijala sevdah, nego mi je prepustila da ja zatvaram program. Imao sam i to zadovoljstvo da se tokom severnoameričke turneje pridružim kao gost koncertima Zdravka Čolića.

Obišao je svet, a ostao veran rodnom Lukovu. Najlepše mu pored duda čuvarkuće, drva njegove dedovine, dvovekovnog čuvara života familije.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA