≫ 

101 godina od rođenja Obrena Pjevovića (2): Slavujevi siročići (PLEJLISTA)

Obren je pisao i komponovao onako kako mu nadođe inspiracja, a ne po porudžbini, da zaradi pare

  • 1

"Pred rodnom ti kućom kalemovi stoje, gde si od malena rasla kao lane, I drvored stari, znaš sa strane koje, gde smo našem žaru ispratili dane. Daleko si sada, ja ostah u selu, misli mi te stalno željnom dušom ištu, tražim svoju prvu ljubav izgorelu, al' uzalud tragam po hladnom ognjištu. O jesenjem danu zadnji put te sretoh, poljubih te nežno, a i ti si mene. Ispratismo naše ogrejalo leto, samo osta seta i nade studene. Na potoku mostić i sada prelazim, s mesecom te pratim ko nekad na javi. I odbegle stope iz mladosti gazim, odbolevam naše zgarište ljubavi." (Obren Pjevović)

Dugo je ćutala ova pesma. Našla se na "B" strani "Diskosovog" singla iz 1975. sa vodećom pesmom "Sreli smo se u aprilu". Mrčajevački slavuj je presnimio pesmu, ali je nedovoljno izvodi na svojim nastupima. Izgleda da je prespora za dinamiku Miroslavljevih koncerata. Ipak, neki novi i muzikalni klinci sve više prepoznaju snagu Obrenovog razornog sentiša.

I "Devojka iz grada" našla se na "B" strani singlice iz 1972, ne bez razloga. Pesmu su odbili i Aca Trandafilović, i Dobrivoje Topalović, i Cune Gojković.

- Kada mi je čika Obren pokazivao pesme za našu prvu ploču, na kraju mi je pokazao "Devojku iz grada". I obeshrabren mi je rekao: "Znaš šta, ja ću da ti pokažem još jednu pesmu koju sam nudio nekolicini pevača, ali je, izgleda, nisu razumeli, pa sam izgubio volju da je nudim." Poslušao sam je i na prvi pogled se zaljubio u tu pesmu, koja traje preko šest minuta i ima šest strofa. Stavili smo je na "B" stranu, ali, eto, postade antologijska i moja "lična karta" - kaže za Muzičku apoteku Miroslav Ilić.

Pesma na "A" strani prve ploče tandema Obren - Miroslav bila je "Vesna stjuardesa". Najveći pesnik Morave bio je zaokupljen tragedijom JAT-ovog aviona koji se srušio iznad Čehoslovačke i sudbinom preživele stjuardese Vesne Vulović.

- Kada smo uvežbali "Vesnu stjuardesu" i "Devojku iz grada" i snimili na magnetofonsku traku, pođosmo u Beograd - seća se Miroslav svojih početaka. - Imali smo para tek toliko da platimo autobusku kartu do Beograda i nazad. Imali smo i toliko da se okrepimo vrućom veknom i kobasicom na "Bajloniju". Uslledila su prva razočaranja u Beogradu. U predstavništvu "Jugotona" odbiše nas sa obrazloženjem - mali interesantno peva, ali pesme nisu komercijalne.

- Sličan odgovor dobismo i u PGP-u. Umorni od pešačenja i iznervirani reakcijom diskografskih čelnika, odosmo kod jednog prijatelja koji nas odvede kod preživele stjuardese. Susret je bio dirljiv. Vesna je u postelji slušala traku i plakala. Rekla mi je da prekrasno pevam i da će joj moja pesma pomoći da ozdravim. Na krilima stjuardesinih reči ohrabrenja odosmo u predstavništvo "Diskosa". Dočekao nas je muzički urednik i veliki kompozitor Doca Ivanković, koji posle prve stofe "Devojke iz grada" reče: "Obrene, napravio si pesmu koja će se dugo pevati, a ovaj momak će biti velika zvezda".

Muzicka apoteka Printskrin: Youtube/Diskos Official

Obren je muzički otac Miroslava Ilića. Podario mu je tridesetak pesama, i zavičajki i sentiša: "Moravsko predvečerje", "Devojka iz grada", "Tamo gde je Rudnik", "Oj Moravo, tija reko", "Selo moje, zavičaju mio", "Plastim suvu travu", "Razboleh se pod trešnjama", "Gina", "Tek što mi je grožđe zarudelo", "Sa Rudnika i Avale", "Šumadijo, naš đerdane", "Duga li je Jelica planina", "Negde u Srbiji, na brdu Ljubiću", "Mrak je pao, a ja se prikrao", "Sokaci su zavejani snegom", "Dragačevskom krajputašu", "Letnje veče, rosa pada", "Daleko si sada", "Ovom te pesmom pozdravljam", "Dođi draga, bar krevet do'vati", "Pesma tugu zbori", "Šta je život", "Bez tebe zora ne donosi dan", "Boem", "Šta bi htela, kad bi smela", "Zakucaj srećo na moja vrata".

Obren Pjevović (1919 - 1991) je pesnik, a ne hitmejker. Pisao je i komponovao onako kako mu nadođe inspiracja, a ne po porudžbini, da zaradi pare. Hranio se lepotom Morave i njenog predvečerja, veličao ljubav prema zavičaju, obnavljao sećanja na slavne pretke. Govorio je: "Ko će da peva o Moravi i Šumadiji, ako neće njeni sinovi?"

- S ponosom mogu da kažem da sam stasao u čika Obrenovom krilu, i kao čovek, mada me on predodredio i muzički - poručuje "sin plavih šuma i livada".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    24. jun 2020 | 09:57

    Legendarni obren, još legendarniji miroslav.. Najbolji srpski pevač svih vremena.. Slavuj iz mrčajevaca..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA