≫ 

13 godina od smrti Meha Puzića (1): Dvojčice legendarnog sevdalije (PLEJLISTA)

U mladosti je neodoljivo podsećao na tadašnjeg američkog predsednika, pa ga ispisnici prozvaše "Kenedi". Usledio je i društveno-politički i kulturno-umetnički angažman Meha Puzića: voleo je Tita i partiju, voleo je sevdah i kafanu

  • 2

"Još pamtim kad si rekla da drugog više voliš, uzalud sad se vraćaš za ljubav da me moliš. Kad ljubav jednom prođe, suze najave kraj, kajanje pomoć neće, povratka nema znaj. Ne, nemoj da se vraćaš za ljubav da me moliš, kad znadem da ga i sad od mene više voliš. Jer naše sve je prošlo, tvoje mi kažu oči, poklanjaš meni dane, a njemu svoje noći." (Meho Puzić - Hilmo Mujić)

Kakav je to hit! Sluša se više od pola veka, nesmanjenom žestinom. Naizgled stereotipna srceparajuća dvojčica obeležila je milione ljubavnih rastanaka. Možda bi kod većine pevača bila samo jedna od mnogih pesama, a kod Meha je jedna od najskupljih.

Jer, kad veruješ pevaču, veruješ i pesmi, a Meho je istinski reprezent onih običnih. Takav je bio i na svojoj najvažnijoj audiciji.

- 1961. polagao sam audiciju za solistu Radio Sarajeva. Kada sam čuo nekolicinu kandidata, nasmejah se i glasno upitah: "Zna li ovdje iko pjevati?". Tako sam preko reda dobio šansu, da na pesmama "Okreni se niz đul baštu" i "Ah moj Aljo" pokažem šta znam - pričao je legendarni Meho Puzić (1937 - 2007).

- Oduševio sam Jovicu, Šerbu, Jozu, Ljubinka Miljkovića i ostale autoritete iz magične i zvučne kutije zvane radio. Rekoše mi tada da je bosanski sevdah dobio nekoga ko nije ni Zaim, nije ni Safet, a ima nešto svoje - pričao je legendarni Meho Puzić (1937 - 2007).

Rođen je 1937. u Odžaku gde se školovao i završio za zidara. U mladosti je neodoljivo podsećao na tadašnjeg američkog predsednika, pa ga ispisnici prozvaše "Kenedi". Usledio je i društveno-politički i kulturno-umetnički angažman Meha Puzića: voleo je Tita i partiju, voleo je sevdah i kafanu.

- Meho je bio narodski čovek i ljudina. Jedan je od najzaslužnijih što propevah i zasvirah, što uđoh u diskografiju - priča Ljubo Kešelj za Muzičku apoteku.

- Zapazio me u "Starom aerodromu" u Sarajevu gde sam sviruckao u ekipi sa legendarnom Vidom Pavlović. Pozvao me u svoju ekipu, ali imadoh jedan problem - nisam imao adekvatnu harmoniku.

Muzička apoteka Meho Puzić Printskrin: Youtube/Jugoton Music

- Meho mi je iskeširao dva miliona za harmoniku, i tako počesmo višegodišnju saradnju i veliko prijateljstvo. Sa oduševljenjem je snimio nekoliko mojih pesama ("Da l' ću više ikad moći da zavolim majko mila", "Sudbino moja", "Zbog lažne ljubavi", "Ništa lepše od ovih godina"), a jedva sam ga nagovorio da snimi "Žena prijatelja mog". Muzičari se utrkivahu da snimaju sa Mehom. Znalo se: Meho ne prodaje ispod trista hiljada!

Mehu nije trebao kompozitor. Najveće hitove iz svog opusa sam je sebi komponovao: "Moj brate u tudini", "Pusti majko još večeras", "Volim majko siroticu", "Ostani noćas, pravi mi društvo", "Gde naći takvu ljubav", "Ako nećeš ti, hoće druge tri", "Zasviraj mi cigo brate", "Zašto majko pitaš sina", "Srećan sine put", "Gore tvoja pisma", "Moliću je da se vrati"...

Poslušajte desetak ubitačnih dvojčica iz Mehovog opusa. Ima tu i naftalinki sa naravoučenijem: "Kad sam tužan i bez jake volje, pevam duši da olakšam breme. Meni dobro, a drugima bolje, ne žalim se jer znam - koštaće me".

Sutra ćemo predstaviti i ostale Mehove evergrine sa šlagerskim prizvukom.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    25. jun 2020 | 08:54

    Muzicka legenda I veliki covekoljubac I Jugosloven. Nije mogao da prezivi bratoubilacki rat devedesetih. Slava mu.

  • Sevdah

    25. jun 2020 | 11:42

    Ne kažem i sad ima dosta mladih i dobrih pevača ali u vreme Mehe Puzića i još njih nekoliko bila je kvalitetnija pesma i veća duša, zato su njihove pesme neprolazne, nemaju rok trajanja, jednostavno -večne-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA