≫ 

13 godina od smrti Meha Puzića (2): Pevaj Meho, nesrećnih uteho (PLEJLISTA)

Voleo je druženje i lov, voleo je Bucinu harmoniku i tu setnu šumadijsku pesmu

  • 3

"Šta da radim kad ne mogu skriti tajnu srca svog,

leptom me zanijela žena prijatelja mog.

Oprosti, oprosti, znam da nikad neću biti tvoj,

čovek koji te voli prijatelj je moj.

Mojom dušom nemir vlada otkad sretoh oči te,

usne hoće da je ljube, ali srce kaže ne.

Na kraj sveta ja ću poći da ne budem samo s njom,

i da srcu bol ne stvaram, starom prijatelju svom." (Ljubo Kešelj - Braća Boljanović)

Ovom pesmom iz 1974. godine Meho Puzić je zakucao svoje mestu na vrhu najtiražnijih pevača narodne muzike svih vremena. Tajnu srca, mešavinu ljubavi i prijateljstva, pretočio je u večiti hit maestro Ljubo Kešelj na početku svoje kompozitorske karijere.

- "Žena prijatelja mog" je, zapravo, prva rumba u narodnoj muzici - kaže maestro Ljubo Kešelj. - Tekst sam dobio od Meha, koji je pokušavao, ali nije uspeo da napravi melodiju. Ja uradim, otpevušim mu uz harmoniku, a on me gleda belo i veli: "Ma, daj, bježi!". Srećom, bubnjar koji je s nama radio, jako je lepo pevao, i za mesec dana pesma postade hit u sarajevskim kafanama. Snimismo je na "tri, četiri" u čuvenoj "Petici" sa ansamblom Bokija Miloševića uz moje prateće vokale. Tako Meho poče da peva rumbe, a ja postadoh pomalo i pevač.

Zaređao je Meho sa zlatnim i srebrnim pločama, pobedama na festivalima, nestvarnim tiražima. Jednu malu ploču (singlicu) uspeo je da proda u milionskom tiražu. I oni koji nisu imali gramofon kupovali su Mehinu ploču sa pesmom Tome Zdravkovića iz 1969. godine: "Prokleta bila sudbo moja, sudbino moja zla, o majko, majko, što me rodi, kad sreće nemam ja". I najveći kantautori zabavne muzike komponovali su za Meha: Kemal Monteno ("Ne plači majko, molim te", "Plačem, suza nemam", "Nek te bole moje rane") i Đorđe Novković ("Žašto razdireš srce moje", "Jedna žena osatavi me").

Živnuo je Meho i tradicionalne bosanske sevdalinke, udahnuo im svoju energiju i dinamiku, zalaufao "Čudna jada od Mostara grada", "Šta ću kući tako rano", "Na put se spremam".

Meho je specijalista za narodnjake sa šlagerskim prizvukom. Snimao je i baladice, rumbice, begine, valcere, sve ono što Safet i Zaim nisu.

- Pre 40 godina snimio je Meho moju pesmu "Mi Bosanci delije ljubimo najvrelije". Ubacili smo elektroniku i bubnjeve, napravili veliki hit. Sa istog tog albuma ožive i pesma "Ja ne znam gde je ona", koja tek u 21. veku postade megahit - kaže kompozitor Miša Marković.

Meho Puzić (1937 - 2007) je veći sevdalija u životu nego u pesmi. Voleo je sve ljude, a naročito svoju majku i suprugu Hanku. Voleo je druženje i lov, voleo je Bucinu harmoniku i tu setnu šumadijsku pesmu.

Imao sam čast da ga upoznam na "Raspevanoj jeseni Radio Šapca". Posmatrao sam to ozareno lice koje se raduje svakoj lepoj pesmi i svakom talentovanom kolegi. Sejao je dobrotu prema običnom čoveku, duboko svestan svoje običnosti. Radovao je ljubavne stradalnike, radostan što je mistriju zamenio mikrofonom. I zato, pre 30 godina izlete mi najava - Pevaj Meho, nesrećnih uteho!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    26. jun 2020 | 11:24

    To je zlatno vrijeme narodne pjesme. Svaka pjesma imala svoju pricu,imala pocetak i kraj,imala temu i ideju. Danas je bitno da momci u autu imaju dobar bas na zvucnicima i bitno je da sto vise tuče,a nema duse ni teme.

  • JS

    26. jun 2020 | 10:28

    Ne placi majko, Na put se spremam..., kad se cuju njegova izvodjenja, sedi, tuguj, placi, vrati uspomene. Radio je sa vrhunskim muzicarima, svima je sifurno sotao u predivnom secanju. Tako lako je sve odpevao. Vrhunski muzicar. Nadam se da se njegova izvodjenja, ostala trajno u fonoteci RTS-a

  • Miki

    26. jun 2020 | 13:13

    Legenda. Ubio ga je gradanski rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA