≫ 

Vidovdan i kosovski božur u narodnoj pesmi: Poema duše i trajanja jednog naroda (PLEJLISTA)

O Kosovu, Lazaru i Obiliću, Turcima i Muratu, Jugovićima i Brankoviću, pevali su sveštenici, horovi, znani i neznani svih muzičkih produkcija

  • 1

"Vidovdan! U nebo gledam prolaze vekovi, sećanja davnih jedini lekovi. Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo. Vidovdan! Ko večni plamen u našim srcima, Kosovskog boja ostaje istina. Vidovdan! Oprosti, Bože, sve naše grehove, junaštvom daruj kćeri i sinove." (Milutin Popović Zahar)

Pesma "Vidovdan" je Zaharova himna Kosovskog zaveta, rimovana drama "našeg" trajanja (ako znamo ko smo to "mi"), narodnjačka poema duše jednog naroda.

Pesma je snimljena  1989. na koktel albumu PGP-a, u godini obeležavanja šestvekovnog jubileja legendarnog boja. Zahar je na kraljici instrumenata ulepšao naše sećanje i oslobodio ga od jeftinog srbovanja. Tako je jedan zavet, jedna pobeda ili poraz, ovekovečen u nekoliko stihova.

- To mi je najdraža pesma, rezultat moje ljubavi prema srpskom trajanju i velikanima svetle istorije - kaže Milutin Popović Zahar.

- Kad sam je komponovao, uopšte me nije zanimalo da li će postati hit. Bio sam potaknut otimanjem srpskih svetinja, pa sam upravo na šest vekova od Kosovskog boja napisao deset najlepših pesama za deset "najboljih" pevača. Najboljih pod znacima navoda, jer je pevače birala produkcija ploča. "Vidovdan" sam napisao poslednju u nizu, bukvalno za dva minuta, dva dana uoči snimanja, kao da mi je neko izdiktirao.

- Pesmu je trebalo da snimi Vesna Zmijanac, tada vodeća zvezda, ali u dogovoru sa produkcijom odbija, sa obrazloženjem da neće proći kod publike. Posrećilo se Goci Lazarević, koja je izvanredno otpevala. Imam utisak da sam rekao mnogo u malo reči, uz blagoslov patrijarha Pavla.  

Milutin Popović Zahar Milutin Popović Zahar u Muzičkoj apoteci/Printskrin: Telegraf

Na LP-iju "Za Vidovdan" iz 1989. godne nalazi se još nekoliko Zaharovih pesama: "Hej, Milice" (Aca Ilić), "I u zlu, i u dobru" (Goca Stojićević), "Kasno Marko na Kosovo stiže" (Marinko Rokvić), "Olivera" (Merima Njegomir), "Frulo moja" (Milan Babić), "Bog se dragi na Srbe razljuti" (Nikola Karović). Na ovom svečarskom albumu našla se i prva verzija pesme "Kosovski božuri" koju je snimio Rade Jorović: "Procvetali božuri u travi na Kosovu crveni i plavi. Šest vekova i još malo više cveta božur, a duša uzdiše".

Kasnije je nekoliko pevača presnimilo ovu pesmu.

Bila je to godina autorskog utrkivanja u muzičkom rodoljublju, potpomognuta i sredstvima nikad većeg budžeta Ministarstva za kulturu. O Kosovu, Lazaru i Obiliću, Turcima i Muratu, Jugovićima i Brankoviću, pevali su sveštenici, horovi, znani i neznani svih muzičkih produkcija. Snimljeno je samo u jednoj godini nekoliko stotina rodoljubivih novokomponovanih narodnih pesama, ali je tek nekoliko u duhu onih drevnih kosmetskih, koje pamtimo u interpretaciji Jordana Nikolića i Mare Đorđević.

Svetao primer nove, a trajne pesme sa kosmetskim motivima je pesma autora Dragana Nikolića: "Hej, dragi, dragi, božurove sadi, ja ću vodu, a ti koren, nek izniknu mladi". Pesmu je snimio Jordan Nikolić i još nekoliko vrhunskih interpretatora. I legenda zabavne muzike Neda Ukraden snimila je početkom devedesetih jedan narodnjački album, sa vodećom pesmom "Vidovdan", u muzičkoj režiji Miše Markovića i Fute Radulovića: "Uvek kad je Vidovdan, jutrom sveću zapalim, na nas pomislim. Rastaviće se dan od sunca, ali nikada moje srce od tvog srca".

Uoči odlaska za Ameriku, i legendarni Novica Negovanović je snimio svoj oproštajni album sa pesmom: "Svani, svani, Vidovdane, narodu najavi, Srbija će vekovima Vidovdan da slavi".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. jun 2020 | 14:04

    Da je Milutin Popović Zahar napravio samo VIDOVDAN, ostao bi upamćen za sva vremena i vo vjeki vjekov. Majstor kompozitor, pesnik, muzičar...šta reći više. Bogu hvala što je to Goca otpevala. Da je bilo ko drugi ne bi valjalo. Pozdrav za Gocu i Zahara. Živi bili i još lepih pesama snimili. SVIM SRBIMA ŽELIM SREĆAN PRAZNIK, VIDOVDAN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA