≫ 

Milanče Radosavljević u pesmama Ace Stepića: Dajte i vi mladost za ljubav, pare se potroše

- Aca Stepić je moj prvi kompozitor sa kojim sam otvorio sezonu pesama o sinu i alimentaciji - veli legendarni Milanče

  • 3

"Kada odem iz sećanja tvoga i kada ti drugi bude mio, možda će ti nekad neko reći kako sam mu svoj bol poverio. Za ljubav sam mladost dao, zato neću kleti sebe, da još jednu mladost imam, voleo bih opet tebe. Možda će ti nekad neko reći kako me je usamljenog sreo, sa ružama u nedra skrivenim znaćeš da te nisam preboleo. Kada sudba čedo ti podari, kad se nežno poigraš sa njime, možda će ti opet neko reći da sam pit'o kako mu je ime." (Aca Stepić - Branislav Cvetinović Laki)

Eto, to je pesma sa treće ploče Milančeta Radosavljevića, pravi narodnjački evergrin. Malo se slušala kad je snimljena, a onda je vaskrsla zajedno sa Milančetom.

- Milanče je pravi dragulj naše narodne muzike. Prvi put sam ga čuo u jednoj kafani u Železniku, u stvari, u jednoj neuglednoj baraci. Dim je bio tako gust, da se mogao seći na kriške. Oduševio me taj promukli glas neobične boje. Uverio sam se da vlada ritmikom, ne distonira, a uz to veoma lepo svira harmoniku - priča za Muzičku apoteku gospodin Aca Stepić, Milančetov prvi kompozitor.

- Pozvao sam ga da dođe kod mene da još malo probamo. Video sam da se radi o pravom majstoru, što se pokazalo i na snimanju u čuvenoj "petici". Kad se pojavila Milančetova prva ploča sa pesmom "Pozdravi, draga, sina", preslušao sam je još jednom. Zvučalo je kao trajni radio snimak. Uzeo sam nekoliko primeraka i otišao u Barič da obradujem Milančeta. Tamo su me čekali njegovi roditelji, ne znam da li su više ljubili ploču ili mene.

Tako je 1975. godine Milanče Radosavljević snimio svoju prvu ploču sa dve pesme maestra Ace Stepića: "Pozdravi, draga, sina" i "Ti ode zauvek".

- Aca Stepić je moj prvi kompozitor sa kojim sam otvorio sezonu pesama o sinu i alimentaciji - veli legendarni Milanče.

- Probao sam i pre Ace da snimim ploču i malo je falilo da za sva vremena dignem ruke od diskogtafije. Bilo je mnogo pohlepnih kompozitora i menadžera. Svašta su mi tražili, govorili da prodam kola, traktor, zemlju da bih snimio ploču. Jedino mi ženu nisu tražili - bio sam mlad, valjda nisu smeli. Aca Stepić je bio takav gospodin da bi bilo neumesno pominjati nekakve pare uz njegovo ime. Kako prolaze godine, sve se više traže moje prve pesme. Nema nastupa bez Acine pesme "Za ljubav sam mladost dao". Kad je pevam, obično kažem publici: "Dajte i vi mladost za ljubav, pare se potroše!"

Milanče Radosavljević Milanče Radosavljević/Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Milančetova druga ploča snimljena je 1976. za produkciju "Diskos" sa dve pesme Ace Stepića: "Ako drugog voliš, ne pitaj za mene" i "Plakale su plave oči". Iste godine snima i treću ploču sa pesmama Ace Stepića "Za ljubav sam mladost dao" i "Kako je, tako je".

Milanče je za dve godine saradnje snimio šest pesama Ace Stepića sa emotivnim tekstovima Branislava Cvetinovića Lakija i Mladena Nikolića.

- Otišao sam u kafanu da slušam Milančeta, da bih ga eventualno uzeo da svira drugu harmoniku na nekim mojim izdanjima. Kad sam čuo kako peva dok svira harmoniku, sledio sam se. Uključio sam diktafon i snimio ga. Odneo sam taj snimak kompozitorima Danilu Živkoviću i Aci Stepiću. Tako se Milanče ušunjao u diskografiju - kaže Mladen Nikolić, jedan od prvih Milančetovih tekstopisaca.

- Bili smo ubitačan tandem. Milanče je snimio dvadesetak pesama na moje stihove i neke od svojih prvih snimaka sa Acom Stepićem. Mi smo srodne duše - ono što ja napišem, Milanče prvo oseti, pa otpeva najlepše na svetu. Čast mi je kada ljudi kažu da Milanče peva jesenjinovske tekstove i da su ti stihovi lepi i kad se odrecituju. Ja lepo recitujem svoje stihove, ali to niko ne traži. Kad Milanče otpeva moje stihove, to slušaju milioni - kaže Branislav Cvetinović Laki, najplodniji Milančetov tekstopisac.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    4. jul 2020 | 11:58

    Živ nam bio, Milanče, i još dugo nam pevao.

  • JS

    4. jul 2020 | 23:04

    Legenda Milance Radosavljevic. Zadovoljstvo ga je slusati. Antologijske pesme. Ziv nam bio.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    4. jul 2020 | 19:19

    Šta reći za Acu Stepić i Milančeta Radosavljević Aca je veliko ime u narodnoj muzici hvala mu što je otkrio bezbroj talenata kao što su Milanče Sava Radusinović i mlogi drugi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA