≫ 

Kompozitorski uspesi Nedeljka Bilkića: Iz poezije se rađa melodija (PLEJLISTA)

Nesuđeni inženjer mašinstva, umesto da se bavi konstrukcijom mašina, posvetio se komponovanju i pevanju lepih narodnih pesama

  • 1

"Na životnom putu svome ja za tugu nisam znao,

voleo sam mnoge žene, a na kraju sam ostao.

Rušio sam gnezda tuđa, svoje gnezdo nisam svio,

kad pogledam iza sebe k'o da nisam ni živio.

Sa suzama vama pričam i ne krijem greške svoje,

želeo bih da ih drugi nikad više ne ponove.

Bez toploga doma svoga kraj života mene čeka,

saznao sam sasvim kasno šta je žena za čoveka." (Nedeljko Bilkić - Hilmo Mujić)

"Rušio sam gnezda tuđa" - pesma koja pleni tekstom, melodijom, Safetovom nadahnutom interpretacijom. Kad je Sajo zakuje, naš čovek se razgali, ali pomalo i uozbilji. Briljantan tekst opominje rušioce gnezda. Ovo je pesma sa naravoučenijem.

- I danas mi mnogi ne veruju da je to moja pesma. Ja sam je pevušio, rodila se melodija, ali je nisam snimao. Dao sam je Pašku Handanoviću, al' se nije mnogo čula. Prolazile su godine, rušila se mnoga gnezda, a kad je zapretilo rušenje Juge, dao sam je mom uzoru Safetu Isoviću. Taman se zavrtela, zarati se u Jugi. Prošao je i rat, a pesma se opet vrti - kaže Nedeljko Bilkić

- Ovo je moja zahvalnost Safetu koji je, posle mog nastupa na njegovom solističkom koncertu, rekao u foajeu Doma sindikata: "Taj mali biće popularan kao Zaim Imamović. Treba da školuje svoj glas, a ja sam spreman da ga pomognem sa milion dinara". To čuje moj brat od tetke Predrag Kojdić (moj prvi tekstopisac) i reče: "Sajo, te tvoje reči vrede više od miliona. Mi imamo pare, Neđo će učiti solo pevanje i solfeđo. Posle četiri godine vežbanja kod Anite Mezetove, prvakinje Beogradske opere, mogao sam u jednom dahu da otpevam celu strofu.

Već na prvim pločama Nedeljko Bilkić počinje i da komponuje ono što peva. Počeo je sa tekstovima Predraga Kojdića: "Ljiljana", "Pjesma Bugojnu", "Sviće, sviće", "Pjevaj mi bolan", "Pet stotina dana", "Zbog ljubavi izgubljene", "Čaša vina liječi rane", "Stani sudbino, stani"...

- Tekst je seme pesme, iz stihova se rađa melodija. Uvek sam komponovao na nečiji tekst. Poezija me inspiriše da napišem melodiju, a danas se radi suprotno. Doduše, od velikih majstora znao sam i da potražim tekst na određenu temu. Najviše sam sarađivao sa Ruždijom Krupom, ja sam ga i uveo u diskografiju sa pesmom "Ja mlad pijem noći". Kasnije sam koristio tekstove Safeta Kafedžića, Miodraga Ž. Ilića...

Nedeljko Bilkić

Nedeljko Bilkić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Komponovao je Nedeljko i za svoje kolege. "Rušio sam gnezda tuđa" prvi je snimio Paško Handanović na singlu "Beograddiska" 1980. godine uz ansambl Radojke Živković. Kada sam je prvi put čuo, pomislo sam da je trajni radio snimak.

- Snimio sam je uz Radojkinu i Tinetovu harmoniku i dve gitare, onako na prvu. Pevao sam je za svoju dušu, tetka Radojka je uživala. Štampana je u malom tiražu, bez ikakve reklame. Drago mi je što je Safet presnimio i živnuo pesmu - kaže Paško Handanović.

Nedeljko Bilkić je komponovao za Snežanu Đurišić pesmu "Ćud je ženska smešna rabota", a za Novicu Negovanovića "Kad umoran budem pao".

- Ja sam komponovao i prvi snimio pesmu "Kad umoran budem pao". Snimio sam je 1978. godine, kao poslednju na albumu, pod nazivom "Sa pjesmom ću i umrijeti". Priznaćete, nezgodan naziv. Nudio sam je i Safetu, ali ni Saji nije bilo do umiranja. Bio sam svestan snage tog teksta koji počinje stihom jednog persijskog pesnika, pa nastavlja stihovima Jove Zmaja, a završava stihovima Safeta Kafedžića. Posle nekoliko godina pesmu je presnimio Novica Negovanović, doneo je toliko ubedljivo sa svojom harmonikom da su je ljudi i prihvatili kao njegovu. Postala je prava himna, zaživela u seriji "Selo gori, a baba se češlja", a autorski je potpisana kao pesma Novice Negovanovića. Zato sam u šali i rekao u radio emisiji Muzička apoteka: "Radoše, imam pravo na babu" - poručuje Neđo.

Nedeljko Bilkić

Nedeljko Bilkić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Nedeljko Bilkić, nesuđeni inženjer mašinstva, umesto da se bavi konstrukcijom mašina, posvetio se komponovanju i pevanju lepih narodnih pesama. Snimo je nekoliko stotina pesama, a svaku drugu sam je sebi komponovao.

- Pesma je pobedila mašine. Zato bih svakome preporučio da se bavi onim što najviše voli. Komponovao sam pesme naših najboljih tekstopisaca, pisao sam melodije na stihove Jove Zmaja i Dobrice Erića. Probao sam da komponujem i Dučićeve stihove, al' sam namučio i sebe i pesmu. Onaj ko se muči sa pesmom neće imati uspeha - veli legendarni Neđo.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA