≫ 

Nešto veselo od Tome Zdravkovića: "Tomi, ludi Tomi", "Ružan k'o đavo", "Rogonja" (PLEJLISTA)

- Čitav moj život je satkan od gluposti, ako i sam nije jedna velika glupost. Osnovni preduslov da budeš glup je nastojanje da budeš pametan - mudrovao je "ludi Tomi"

  • 1

"Tomi, ludi Tomi, ti čudne želje imaš,za svakom lepom ženom ti juriš kao lud. Al' kada noći, nađu tebi par, bićeš tužan Tomi, jer to srca je vrela žar. O, Tomi, ludi Tomi, ti ne znaš šta je ljubav, ne znaš šta su noći, noći duge bez sna." (Toma Zdravković)

Toma Zdravković u ležernom i kabaretskom izdanju, nešto veselo od legendarnog srcelomca! Tako se estradni Karamazov našalio na sopstveni račun, i to na albumu svog života iz 1984. godine.

- Po prirodi sam veseo čovek. Međutim, meni leže tužne pesme. Zamislite mene da pevam poskočice. Ma, idite... Ja sam veseljak, ali u mom životu je bilo više tuge nego sreće - govorio je Toma.

I upravo na albumu sa četiri antologijske pesme (Dotako sam dno života, Svirajte noćas samo za nju, Za Ljiljanu, Ispod palme na obali mora), Toma je snimio i tri šaljive pesme (Tomi, ludi Tomi, Ružan k'o đavo, Rogonja) u zabavnjačkom fazonu, uz aranžman maestra Zvonimira Skerla.

- Imao sam strašnu želju da objasnim život, ne samo kroz pesmu. Verovatno je to nemoguće, možda ja ne umem, možda i lupam gluposti, ili sam nedovoljno obrazovan. Važno je da postoji moja želja i ja se nje ne stidim.

- Možda sam i najveći dripac na svetu, ali osećam neke stvari koje druge ljude ne dotiču. Ti moji pokušaji, koliko uzaludni, toliko su valjda i simpatični, jer su iskreni i pošteni. Zato me moja publika i voli - poručivao je Toma u jeku popularnosti.

Svojoj publici podario je i sledeće stihove: "Zašto mi ne kažeš da k'o đavo sam ružan ja, zašto moram da skrivam lice od svakog pogleda. O, zašto moram da budem uvek sam? O, zašto ne smem bar ruke da ti dam?"

- Ja sebi ne dozvoljavam da lažem. Kad sam otkačen, ja sam otkačen, nema foliranja. Čak i tada volim ljude. Ta potreba da volim svet oko sebe, daje mi neku snagu da se ne stidim pred publikom. Velika je stvar izaći ogoljen pred publiku. Ja pevam, a ne lažem - isticao je estradni pustolov.

Muzička Apoteka Toma Zdravković Foto: Promo

I zaista, već na početku karijere, Toma snima pesmu "Rogonja" na Jugotonovoj singlici iz 1968. godine:

"Tri dana kako tražim je svuda, tri dana kako pijem ja. Žena te vara, kažu mi ljudi, žena te vara rogonja. Ko prizna, kažu, pola se prašta, ona je našla drugoga. Momak je dobar, al' ne za dugo, i on će biti rogonja".

Snimio je Toma 1972. godine i jednu dvojkašku kozersku pesmu uz ansambl Žarka Josipovića Škule: "Svake noći u kafani leže dva drugara stara, svake noći cigani im sve do zore sviraju. Živorade, Živorade, noćas ti je tužno srce, Živorade." To je, zapravo, potpuno ista melodija kao u pesmi koju je Toma podario Silvani: "Dušo moja, dušo moja, noćas mi je tužno srce, dušo moja".

- Čitav moj život je satkan od gluposti, ako i sam nije jedna velika glupost. Osnovni preduslov da budeš glup je nastojanje da budeš pametan - mudrovao je "ludi Tomi".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    18. jul 2020 | 15:53

    Toma Zdravković , upoznali smo se u restoranu Osmice na Ttebeviću , moj idol , bio i ostao.Takva duša od, čovjeka i pjevača a nada sve BOEMA, se više ne rađa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA